Кипър: Нови законопроекти, които ще направят разводите по-лека процедура

Кабинетът одобри седем законопроекта, насочени към модернизиране на семейните съдилища, за да улеснят делата за развод, които вече ще стават по-бързо и ще пазят интересите на децата.

Според министъра на правосъдието Йонас Николау, промените са в резултат на  20 годишна оценка на законодателството относно работата на семейните съдилища и ще отразяват днешните потребности на семействата в Република Кипър.

Законопроектите въвеждат клауза например, когато съдията може да нареди на родителите да преминат терапия или програми за обучение, насочени към поддържане на добри отношения между двамата родители и техните деца.

Броят на съдиите ще бъде намален от три, което е сегашната система, до един.

Освен това законодателството ще въведе и развод по взаимно съгласие, за да се избегнат съдебните дела, които създават проблеми в рамките на семейните отношения.

Николау каза, че родителите могат също така да имат съвместно попечителство дори след като бракът им е бил разпуснат, за разлика от сегашното статукво, където се предоставят родителските права на майката.

Родителите, които плащат помощи за децата, трябва да разкрият всички свои активи и банкови сметки, а имуществото, получено от двойката по време на брака им, ще бъде споделено по същия начин, добави министърът.

Законопроектите също така очертават, че нито един от родителите не може да поставя в ипотека имуществото, в което детето живее, дори ако е на негово име, без съгласието на бившия му партньор.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*