Кипър: Новите цени на бензина ще предизвикат ново поскъпване по веригата на всички стоки

Сутринта на 1 юли данъкът върху разхода на гориво беше възстановен в Кипър. Цените на бензина веднага скочиха. Това от своя страна може да се отрази на цялата верига на доставките, а оттам и на цените на всички останали стоки.

Към 3 юли средната цена на различните видове горива е както следва:

– бензин с октаново число 95: 1,468 евро (ценови диапазон от 1,369 до 1,514 евро);

– бензин с октаново число 98: 1,535 евро (ценови диапазон от 1,437 евро до 1,589 евро);

– дизел: 1.491 евро (ценови диапазон от 1.376 до 1.582 евро).

Можете самостоятелно да следите цените и да търсите бензиностанции с най-евтиното гориво тук .

Кипърската информационна агенция цитира жители на Пафос, които казват, че са дълбоко загрижени за допълнителните разходи и предупреждават за възможните последствия. „Ръстът ще се усети в другите части на веригата за доставки. Повишаването на цените на електроенергията и горивата ще засегне буквално всички сектори на икономиката. За съжаление жителите нямат достатъчно доходи, за да покрият това увеличение, хората страдат“, каза пред агенцията Христос Хаджиефтимиу, жител на Пафос.

Собствениците на бензиностанции са загрижени, че покачването на цените на бензина ще провокира повече кипърци да отидат да зареждат в окупираните територии. Там бензинът и дизеловото гориво са по-евтини, а през 2022 г. кипърските гърци са заредили в квазидържавата гориво за 180 млн. евро.

Президентът Никос Христодулидис, в отговор на техните протести, каза, че проверките на ГКПП “Зелена линия” ще бъдат засилени. „Искам да бъда изключително честен. Наистина има такъв проблем, каза той. „Много съм наясно с опасенията относно проблема с нелоялната конкуренция, особено когато разликата в цената се използва за търговски цели.“

В същото време правителството даде да се разбере, че на обикновените жители не е забранено да зареждат гориво в квазидържавата за лични нужди. „Могат да носят и 10 литра гориво в туба“, отбелязва Cyprus Mail .

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*