Полицията разследва псевдолекари в Ларнака  

Възможно е да има замесени и българи в схемата

Измамници изнудват кипърски пенсионери. Вероятно действията им се координират от група от чужбина, за което свидетелстват редица улики и информация. Полицията разследва.

От средата на май до момента в полицията в Ларнака са постъпили 70 сигнала за подобни случаи.

Арестувани са двама гърци, в които е намерено злато и голяма сума пари в брой.

Миналия четвъртък 79-годишна жена се оплакава, че е получила обаждане на стационарния си телефон от непознат, който й поискал 50 хиляди евро уж за операция на дъщеря й. 79-годишната била убедена и малко по-късно на вратата й се появила около 60-годишна жена, която получила парична сума от 9 хиляди евро. Насилниците обаче не останали доволни от плячката си и след 15 минути се обадили отново на възрастната жена и ѝ казали, че парите не стигат. Така непознатата жена се върнала и взела 9 златни лири, златен пръстен и две златни верижки за врат, които възрастната жена имала вкъщи.

Окръжният съд в Ларнака разпореди задържане под стража на 66-годишен мъж и негов 65-годишен съучастник. Те са заподозрени в изнудване на пенсионери под предлог за медицинска помощ.

Подробности разказа представителят на полицейското управление на Ларнака Харис Хаджиясеми. От 16 май до 19 юни отделът за разследване на престъпления към полицейското управление в Ларнака получи повече от 50 доклада за опити за изнудване на пари чрез измама. Изнудвачите се представяли за лекари и искали пари уж за операция на близки роднини на жертвите си.

В четири случая пенсионери са повярвали в измамата. Така получените средства възлизат на 96 000 евро в брой и 9 000 евро в злато.

Полицията е установила измамниците по закрити канали за наблюдение и информация от обществеността. В къщата на заподозрените в Арадипу полицията открила 16 000 евро в различни банкноти, девет златни монети, златен пръстен, златна гривна, златна висулка, няколко златни верижки. Открити са и четири мобилни телефона.

След като изслуша доказателства срещу двамата заподозрени, Окръжният съд на Ларнака нареди задържането им за осем дни.

Следователят посочи, че това е добре организирана група, която действа в Кипър и се координира от чужбина. Нейни жертви стават пенсионерите. В резултат на действията на престъпниците са нанесени не само материални щети, но и психологическа травма на пенсионери, нуждаещи се от медицинска помощ след преживения шок.

Полицията се готви да подаде искане за издаване на телекомуникационни данни на заподозрени и искане за разкриване на банкови данни. Възможно е средствата по сметките им да бъдат запорирани, ако се окаже, че са получени след извършване на престъпления. Има поне четирима свидетели, които могат да разпознаят заподозрените.

Към момента разследването показва, че заподозрените имат съучастник, който ги е насочвал към потенциални жертви. Известно е още, че двама заподозрени са пътували до България и са превели там пари на един от съучастниците си. С телефона си са се обаждали и до Румъния. И двамата задържани са кипърски гърци.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*