Кипър “не се притеснява” от победата на Ципрас

Никос Христодулидис

Говорителят на правителството Никос Христодулидис казва, че Кипър няма “абсолютно никаква причина” да бъде загрижен за категоричната победа на гръцкия ляв лидер Алексис Ципрас и неговата партия СИРИЗА в гръцките избори вчера.

С над 99 процента преброени гласове, СИРИЗА имаше 149 места в 300-местния парламент, с 36,3% от гласовете, 8.5 пункта пред консервативната Нова демокрация на премиера Андонис Самарас.

Очаква се Ципрас да проведе коалиционни преговори в понеделник с малката партия Независими гърци, която, подобно на СИРИЗА, се противопоставя на спасителния заем на Гърция с Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Ципрас падна малко под пълно мнозинство в парламента, но е настроен да води първото правителство в Еврозоната, което се ангажира да промени строгия бюджет, която бе наложен на Гърция като условие за спасителния заем през 2010 година.

Подобно на Гърция, Кипър също прибегна до помощта на международни фондове като опит да даде тласък на икономиката си, която почти се разби след банковата криза на острова през 2013 година.

В интервю за държавното радио днес сутринта, Христодулидис каза, че кипърското правителство желае на Ципрас много късмет, като в същото време отхвърля страховете, че твърдата позиция на Ципрас срещу Европа може да се обърне и срещу Кипър.

“Президентът Никос Анастасиадис скоро ще осъществи контакт с г-н Ципрас да го поздрави за голямата му победа. Поздравяваме го, както и неговата партия. Ние не сме загрижени за тези изборни резултати и нямаме абсолютно никаква причина или право да се притесняваме. Това е демократично решение от избора на Гърция и ние го уважаваме. Никой не може да поставя под въпрос крайния резултат.”

На въпроса дали смята, че новият гръцкия премиер може да постигне всичко, което обеща по време на предизборната си кампания, Христодулидис отговори: “Надявам се, че той ще може да постигне всичко, което иска да направи. Ние всички знаем, какво е от една страна да има пожелания, а от друга да се налага да се договаряш с тройката, точно както г-н Ципрас го знае. Но всяка страна е уникален случай. Пожелаваме му много късмет. ”

Той добави: “Ние не можем да определяме, дали програмата му е реалистична или не. Но ние силно вярваме, че той ще направи каквото е необходимо, за най-доброто на своята страна.”

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*