Кипър не може да отблъсне кибератаки

Подминистерството на научните изследвания и иновациите няма служители, които да предотвратяват кибератаки. А говорител на Министерството на финансите каза, че няма данни за икономическото въздействие на хакерите.

Ръководителят на подминистерството на научните изследвания и иновациите Филипос Хаджизахариас говори на заседание на парламентарната комисия по планове за развитие и обществен контрол на разходите. „Ако някой правителствен портал бъде хакнат отново, всичко, което можем да направим, е да реагираме на инцидента след факта“, призна той.

Освен това стана ясно, че досега не е извършена оценка на икономическото въздействие на неотдавнашните хакове на портала на Кадастралния отдел, Университета на Кипър и базата данни на Open University, освен оценка на разходите за възстановяване на данни.

Хаджизахариас каза , че „доколкото му е известно, не са извършени плащания на хакерите, които са поискали откупа“. Главният одитор Одисеас Михайлидис потвърди, че откупите не са били платени, тъй като не са били отделени бюджетни средства за тези разходи. „И ако бяха платени някакви пари, това беше незаконно“, каза Михайлидес.

Цената на възстановяването на данни беше 170 000 евро: 105 000 евро за Отворения университет и 85 000 евро за университета на Кипър. Полицията все още не е успяла да издири престъпниците зад хакерската атака.

Хаджизахариас отговори на въпрос дали сървърното помещение е преместено от сутерена на Министерството на финансите, където пострада от наводнение. Според служителя това ще стане до края на тази година.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*