Кипър: Недостиг на медицински сестри в частните клиники

Частните болници се борят да запазят сестринския си персонал, тъй като огромен поток продължава да се насочва към публичния сектор, който предлага повече предимства в професията.

Маринос Сотериу, лекар, работещ в частния сектор, каза пред Cyprus Mail в петък, че въпреки че частните болници предлагат еднакво конкурентни заплати, е невъзможно да се конкурират с държавните болници.

„Те предлагат кариерно развитие, което не зависи непременно от умения и представяне.

Проблемът допълнително се усложнява от факта, че има намаление в наличния брой медицински сестри. Въпреки, че в страната има три училища за медицински сестри, броят на завършилите спада през последните няколко години, отбеляза Сотериу.

„С частните болници сега в Gesy има по-голяма нужда от медицински сестри.“

Мариос Караискакис, ръководител на асоциацията на частните болници, каза пред Philenews, че по-рано тази седмица е проведена среща с асоциацията на медицинските сестри и акушерките (Pasynm), федерацията на пациентите и съответния отдел на здравното министерство.

„Дори медицинският персонал, който имаме, изчезва от частния сектор за една нощ, когато държавната здравна организация ги призовава да поемат задължения в държавните болници. Те смятат, че има по-голяма сигурност на работното място, дори ако заплатите в публичния и частния сектор не се различават значително.

Ръководителят на Pasynm, Янис Леонтиу каза, че този проблем продължава от 15 години и бързането за намиране на решения продължава оттогава.

„Готови сме да си сътрудничим с всички страни, за да разработим план за действие, за да разрешим този проблем. Недостигът на медицински сестри е сериозен проблем, който засяга безопасността на пациентите и качеството на тяхното здравеопазване.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*