Кипър: Най-после леко захлаждане, но докога…

Рекордната 16-дневна гореща вълна в Кипър с температури над 40 градуса по Целзий приключи в събота/29,7,23, с очаквани 38-39 градуса по Целзий през следващите три до четири дни.

Метеорологът Панайотис Мускос добави, че последната продължителна гореща вълна е била през 2021 г., когато температурите са надхвърлили 40 градуса по Целзий за 12 последователни дни.

Мускос обясни, че топлата въздушна маса, която задуши Кипър през последните няколко дни и предизвика непрекъснати температури от 40C, 42C и дори 44C градуса, се е оттеглила.

Тази събота (29/7) е първият ден без жълто предупреждение от 16 дни. Времето ще остане топло и има вероятност по-високите температури да се върнат.

„Този ​​сезон отново ще имаме по-високи температури, но през следващите три до четири дни прогнозираме температури между 38 и 39 градуса.

„Все още ще бъде горещо, но не толкова, колкото през последните няколко седмици“, добави той.

Мускос каза, че въздушната маса, засягаща Кипър от утре, вероятно ще стане нестабилна, с малко облаци следобед и „е възможно дори да има дъжд в неделя, понеделник и вторник в планините“.

По-рано през седмицата държавните здравни служби обявиха, че отделите за спешна помощ регистрират по-висок прием поради тежката гореща вълна.

„Лекарите и медицинските сестри трябваше да лекуват кожни обриви, изгаряния на кожата, топлинни удари, вирусни инфекции на дихателните пътища и някои случаи на гастроентерит, главно поради консумация на храна, която се е развалила от жегата.

Тази седмица правителството издаде указ, който актуализира трудовото законодателство за здраве и безопасност по отношение на работа при високи температури.

Указът уточнява , че транспортирането и/или доставката на продукти – било то храна, куриерски услуги или други свързани дейности – с помощта на двуколесни превозни средства са забранени между 12:00 и 16:00, докато е в сила червен или оранжев сигнал. Това включва мотопеди, велосипеди, скутери и други подобни транспортни средства.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*