Кипър: Минималната работна заплата няма да е по-ниска от 924 евро

Дискусията за установяване на минимална работна заплата в Кипър продължава.

Според Андреас Мацас, главен секретар на кипърския синдикат СЕК, в следващите дни и преди края на този месец, социалните партньори очакват покана от министъра на труда за среща, на която ще бъде повдигнат въпросът за минималната работна заплата.

Говорейки пред Alphanewslive.com, г-н Мацас каза, че параметрите, които ще съставят механизма за корекция на заплатите на редовни интервали, ще бъдат поставени на масата.

В същото време той уточни, че въпреки че размерът на националната минимална работна заплата все още не е обсъждан, той няма да бъде по-малък от 924 евро бруто, както е определено от действащото постановление за минималната работна заплата, издадено от министъра на труда.

Генералният секретар на СЕК каза, че все още партиите не са се изказали в цифри, но е изяснено, че минималната работна заплата няма да бъде по-ниска от днешната.

Новината за националната минимална работна заплата ще бъде оповестена до края на месеца, по думите му, като до края на тази година се очаква фирмите да направят съответните корекции.

Що се отнася до компаниите и ако се очаква реакция от тяхна страна, тъй като ще трябва да коригират заплатите си, г-н Мацас каза, че правилните компании нямат причина да реагират, тъй като националната минимална работна заплата идва, за да осигури задоволителна и достойна работа.

Той дори подчерта, че компаниите, които не прилагат националната минимална работна заплата, когато тя бъде въведена, ще отговарят пред закона.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*