Потенциално вредните изпарения, освободени при взрива в Бейрут, не са достигнали до Кипър

Това ни уверяват кипърските власти днес, 5/8/2020, след вчерашния взрив на пристанището в Бейрут, Ливан.

Ръководителят на отдела за качество на въздуха на министерството на труда д-р Хризантос  Савидис заяви, че токсичните изпарения от огромен взрив в близък Ливан предния ден не са засегнали острова.

Ливанската столица бе разтърсена във вторник следобед от експлозия, при която загинаха най-малко 100 души и бяха ранени хиляди, взрив, който се усети и в Кипър.

Версиите са различни, от избухването на взривоопасни материали и боеприпаси, до съхранявани химикали.

Първоначалната версия е, че взривът е причинен от избухването на около 2700 тона амониев нитрат, който се съхранявал в цистерни на старото пристанище в Бейрут, поне това съобщават повечето източници.

Според д-р Савидис, измерванията във въздуха на Кипър не показват високи нива на азотен оксид, който е основният и най-опасен замърсител при експлозията на амониев нитрат. Засега според него стойностите не са над средните нива, защото вятърът е отнесъл изпаренията към Сирия и Турция. Но това би могло да се промени от посоката и силата на ветровете.

Азотният диоксид е червен, неприятно ухаещ газ.

Снимки и видеа от взрива в Бейрут показаха ясно огромна червена гъба в небето, вследствие взривовете.

Повишаването на нивата на азотен оксид може да се отрази на хора с респираторни проблеми.

Посланикът на България в Ливан, Боян Велев заяви в интервю:

„Нанесени са материални поражения практически в целия град. Предполага се, че до 24 часа ще има правдоподобна версия на съответните органи, а в последствие инцидентът ще се разследва. Експлозията беше след работно време на посолството. Аз бях извън него, но има колеги, които живеят там. Аз, като всички, го усетих много силно. Има поражения и по сградата на посолството – счупени прозорци по 4 етажа на посолството”.

Кипър е готов да предложи медицинска помощ на съседен Ливан и да приеме пострадали лица за лечение, заяви министърът на външните работи Никос Христодулидис. Той съобщи, че кипърското посолство в Бейрут е пострадало сериозно от взривовете, но няма жертви и ранени.
Президентът на Република Кипър изрази съболезнованията си към семействата на загиналите. В Туитър той написа “Ние се молим за бързо възстановяване на ранените! Готови сме да помогнем с всичко, което е необходимо в този труден момент. “
Обявен е тридневен траур в памет на загиналите.

снимки Интернет

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*