Кипър и България ще си сътрудничат в областта на енергетиката, туризма и селското стопанство

Президентите на Кипър и България в понеделник обсъдиха възможностите за сътрудничество между двете страни в осигуряването на енергийната сигурност на Европа, доставяйки природен газ от Средиземно море до страни в Северна Европа.

анастасиадисТрите основни пункта на споразумението бяха енергетиката, туризма и селското стопанство. След разширените преговори между делегациите на двете страни в президентския дворец в София, беше подписано споразумението за сътрудничество.

Пред пресата Плевнелиев каза, че са били обсъдени широк кръг от теми, от енергетиката до бежанската криза в ЕС, за ситуацията в източната част на Средиземно море и кипърския въпрос. Според думите на Плевнелиев, България може да действа като коридор между Северна и Южна Европа, осигуряване на интересите в енергийния сектор на страни като Полша и Хърватия.
Плевнелиев каза, че се е срещал с колегите си в Полша, Хърватия, Румъния и Естония по въпроса.
„Това ще бъде нещо много интересно за Кипър. Ние всички споделяме една обща страст, природния газ да бъде стока, а не оръжие”, каза той. България има отлични отношения с Кипър, Израел и Египет, добави той. „Природният газ може да бъде причина да се създадат условия за помирение и стабилност, особено когато става дума за използване на природните ресурси в полза на хората в нужда. Ето защо, ние ще продължим да действаме по начин, по който природният газ ще бъде използван за изграждане на приятелства”.

Подписаното сътрудничество е предназначено да установи обща рамка за развитието и задълбочаването на двустранното сътрудничество в сектора на енергетиката, както и за насърчаване на обмена на практики и обучение на научен и технически персонал в областта на енергетиката. Сътрудничеството може да включва, търсене, проучване и добив на въглеводороди, както и износа, опазването на околната среда, изграждане и развитие на енергийната инфраструктура и на енергийния пазар.

Anastasiadis-BorisovНатрупаният опит от кипърското ротационно председателство на Съвета на ЕС през 2012 г. би бил изключително полезен за успешната подготовка и на българско председателство през 2018 г. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с президента на Република Кипър Никос Анастасиадис. В Министерския съвет двамата обсъдиха теми от европейския дневен ред, както и двустранния диалог по въпроси от взаимен интерес, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Премиерът Борисов и президентът Анастасиадис се съгласиха, че принадлежността на България и Кипър към Европейския съюз е солидна база за сътрудничество. Има сериозни възможности за засилване на взаимодействието ни в рамките на политиките на ЕС, отбеляза Борисов. Той изтъкна и традиционно добрите приятелски отношения между двете страни, като акцентира върху потенциала за задълбочаване на двустранното сътрудничество в сфери като икономика, енергетика, земеделие, туризъм, образование и култура. Като добра основа за това той посочи и подписаните днес двустранни споразумения и меморандуми за сътрудничество.

По време на срещата беше коментирана и темата за мигрантския поток в Европа. Премиерът Борисов посочи, че българската страна изпълнява изключително отговорно задълженията си като външна граница на ЕС и подчерта необходимостта от намиране на общоевропейско решение на проблема.

Днес, (вторник) президентът Анастасиадис ще присъства на бизнес форум в София, организиран от търговските палати на двете страни.

CNA, БТА

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*