Кипър: За нулеви емисии от нови автомобили и камиони до 2035 г.

Препоръки на Съвета по икономика и конкурентоспособност на Кипър за насърчаване на използването на електрически автомобили в Кипър

Преходът на икономиките на ЕС към модел на развитие с климатична неутралност и нулеви нетни емисии на парникови газове до 2050 г. е една от най-важните цели на Европейската комисия.

Според доклад на Европейската агенция за околна среда през 2019 г. транспортният сектор е отговорен за около една четвърт от емисиите на въглероден диоксид в ЕС, от които 71,7% идват от автомобилния транспорт.

Беше постигнато споразумение между Европейския парламент и държавите-членки миналия октомври, одобрено от Парламента през февруари 2023 г., съгласно което всички нови автомобили и микробуси, регистрирани в Европа, ще трябва да бъдат с нулеви емисии до 2035 г.

И така, преходът към електрическа мобилност е факт

Трябва обаче да се гарантира, че преходът е справедлив и приобщаващ. Гражданите ще бъдат засегнати поради увеличените разходи, които трябва да поемат от закупуването на електрически автомобили и следователно правителството трябва да намери начини за подкрепа, за да позволи на гражданите да се справят с новите условия, наложени от зеленото развитие.

Кипърският съвет за икономика и конкурентоспособност (CEC) признава значението на действията, които вече са насърчени от правителството във връзка с електрификацията и постигането на поставената европейска цел за нулеви емисии от нови автомобили и камиони до 2035 г. С желание да допринесе за всички усилия , прави следните предложения:

Лихвена субсидия за кредити за зелени автомобили;

Освобождаване от пътни такси;

Намаляване на данъка за компании, които:

(а) използват електрически автомобили и

(б) предоставят точки за зареждане;

Предоставяне на Х сума на фирми за подмяна на автомобили;

Разширяване на мрежата от зарядни устройства;

Създаване на паркоместа специално за електрически автомобили.

Подкрепяща политика: подобряване на обществения транспорт с оглед на зелен преход и електрификация.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*