Кипър: Насилие на стадионите

За първи път в Кипър - незабавна присъда и затвор за обвинените в притежание на експлозиви и оръжия, извън стадиона

В понеделник, 29 май 2023 г., Окръжният съд на Никозия наложи незабавна присъда от 5 месеца затвор след задържането на двама младежи на възраст 21 години, които бяха идентифицирани от полицията като носещи сгъваема бухалка, два железни юмрука, а вторият 11 пиратки. Младите мъже бяха спрени от полицията в район до стадион ГСП, малко преди началото на футболната среща между отборите АПОЕЛ и АПОЛОНА (на 10.04.2023 г.).

Срещу обвиняемите е образувано наказателно дело за престъпленията за притежание на взривни вещества без разрешение от инспектора по взривните вещества (относно Закона за взривните вещества) и за транспортиране на нападателни оръжия в непосредствена близост до спортен обект, в нарушение на Превенция и противодействие на Закон за насилието на спортни обекти.

В допълнение към незабавната присъда от 5 месеца лишаване от свобода, съдът издаде заповед за забрана на двамата осъдени да участват в мачове, събития или спортни обекти за период от една година от деня на освобождаването им.

Това конкретно решение се откроява, тъй като е първото, което налага наказание лишаване от свобода в такава степен, с незабавно изпълнение, относно инциденти от такова естество, т.е. транспортирането и притежанието на експлозивни материали и нападателни оръжия извън игралното поле и без да са били използвани преди това.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*