Кипър: ЖЕГА, код ЖЪЛТО

В разгара на лятото сме. Обаче особено гореща вълна приближава острова и ще я изпитаме с цялата ѝ сила.

Ръководителят на метеорологичната служба Клеантис Николаидис предупреди за предстоящата гореща вълна. Той не изключи синоптиците да обявят оранжево предупреждение заради високите температури.

Антициклонът “Клеон” приближава Кипър. Сега вече обхваща значителна част от централното Средиземноморие и Балканския полуостров. Клеон ще донесе високи температури на острова, особено през тридневния период от 14 до 16 юли.

Николаидис обясни, че още днес дневните температури са над сезонната норма, която е 30-32 градуса. По думите му през уикенда се очаква значително повишение – максимум до 42 градуса, но без висока влажност, която ще се задържи на ниво 35-50%. За сравнение, в началото на тази седмица влажността се колебаеше около 80-90%. „Би било много по-трудно да издържим жегата, ако горещата въздушна маса беше и влажна“, каза ръководителят на метеорологичната служба.

Той предупреди, че вероятността от горски пожари е голяма. И уязвимите групи от населението трябва да се предпазват от излагане на слънчева светлина. Този уикенд той посъветва да не се ходи на плаж в средата на деня, тоест от 10:00 до 16:00 часа, а да се избират ранни сутрешни часове или късен следобед.

„Ситуацията е много променлива, така че не може да се каже ясно, че лятото ще продължи да бъде също толкова горещо“, отбеляза експертът.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*