Кипър е пред най-мащабната стачка в историята си

Държавните служители обявяват „война” на държавата на 19-ти септември и ще защитават интересите си на граждани на Република Кипър   

 

При обсъждането на държавния бюджет, който започва във вторник на 16 септември, на заседанието на Съвета на министрите ще се разгледат различни сценарии, включително въпросите за данъчното облагане на еднократния бонус, който се отпуска на държавните служители при пенсиониране.

Според третия секретар в бюджетната комисия г-н Петридис, трябва да се включи дългосрочно планиране и да се гарантира финансовата стабилност и възможно някои нови нужди от финансиране.

Междувременно, в понеделник, Генералният съвет на PASYDY взе решение за обявяването на 24 часова стачка на 19 септември (петък).

В демонстрациите се очаква да участват представители и на другите синдикати, като тези на полу-държавните организации, които също възразяват срещу облагането с данък на еднократния паричен бонус на държавните служители. Очаква се стачката да блокира работата в целия държавен сектор, защото на протест ще излязат служители в министерствата          полицията, армията, пожарната, учителите. В резултат на обявената стачка, в петък училищата ще бъдат затворени.

Не е изключено към тях да се присъединят и държавните лекари, които също не са съгласни  с орязването на заплатите и пенсии на държавните служители.

В резултат на икономическата криза, заплатите на служителите от публичния сектор бяха орязани с 30%.

В някои медии се спряга темата, че държавните служители обявяват „война” на държавата заради обедняването и унищожаването на средната класа в страната

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*