Кипър: Възобновяване на преговорите

Вчера преговорите бяха възобновени под зоркия поглед на Ейде

 

Двата екипа по преговорите възобновиха вчера преговорите, а на срещата присъства и специалния съветник на ООН за Кипър, Еспен Барт Ейде.

Андреас Мовроянис от кипърска страна и Йодзил Нами, представител на кипърските турци започнаха обсъжданията, за да подготвят основните глави, подготвяйки срещата на лидерите на двете общности в Кипър президентът Анастасиадис и лидера на кипърските турци Мустафа Аканджъ, които ще се срещнат на 29 юни..

В изявление пред пресата, след завръщането си от срещата с М.Аканджъ, президентът Анастасиадис заяви, че двата екипа са свършили страхотна работа по всички въпроси, давайки възможност на него и Аканджъ да влязат в материално-правни преговори по различните раздели, които ще бъдат обсъждани на 29 юни.

Следващото заседание на двата преговарящи екипи ще се проведе във вторник, което ще се състои в буферната зона при Ледра Палас.

В същото време, Еспен Барт Ейде в петък заяви, че той е “впечатлен от това как двата кипърски преговорни екипи, ръководени от Нами и Мавроянис, показват смелост, творчество, и взаимно уважение”.

Той добави, че преговорите за Кипър са в ход, както е договорено от двамата лидери в сряда.

Ейде ще се върне на острова по време на следващото заседание на лидерите на 29 юни.

CNA

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*