Кипърци започнаха да връщат спестяванията си в банките

Много хора, които бяха изтеглили спестяванията си от банките, след решението на еврогрупата за подстригване на депозитите, започнаха постепенно да ги връщат обратно в банките, чувствайки, че там е най-сигурното им място. Припомняме, суми до 100 хиляди евро са защитени от държавата.

Вследствие на това, започна частично нормализиране на ситуацията и рекапитализация на банките.

През последните месеци стотици хора се разделиха болезнено със своите спестявания, като домовете им станаха обект на набези от крадци. Други, за да ги опазят, са крили парите си на различни места, включително и закопани, вследствие на което много банкноти отиват в банката силно повредени.

Централната банка на Кипър подменя повредените банкноти, но изисква от вложителите да опишат обстоятелствата, при които са повредени парите.

Такъв е случаят с възрастен мъж, който закопал в земята 30 хиляди евро, но след като ги изровил, установил, че парите са силно увредени.

Явно кипърци не познават българското изобретение „бурканбанк”, когато преди около 17-20 години българите също бяха изгубили доверие във финансовите институции и съхраняваха парите си в маскирани буркани в мазето или в кухненските шкафове.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*