Кипърският Червен кръст търси доброволци

Кипърският Червен кръст търси доброволци, които да помагат в бежанския лагер Кокинотримитя, където са настанени по-голямата част от 345 сирийци, спасени край бреговете на Кипър през септември.

Организацията търси хора над 18-годишна възраст, които могат да отделят два до три часа, за да подобрят условията на живот на доброволците.

“Ние сме там от първия ден, за да се осигури помощ и покриване на нуждите на сирийските бежанци и това не би било възможно без помощта на нашите доброволци”, каза ръководителят на екипите на организацията в лагера Георгос Францис.

Досега Червен кръст е изградил лагера, с условия за живеене, осигурил е облекло, комплекти с хигиенни принадлежности, общуване с роднини в чужбина за издирване на семействата на някои от бежанците. Чрез изпълнението на серия от психосоциални дейности за подкрепа, сега помощта преминава в друга фаза.

Францис каза още, че е необходимо да се разширява благотворителността се в лагера, тъй като първоначалното разрешение за пребиваване от 20-дни, което бежанците получиха, бе удължено до 3 месеца.

“Ние получихме една сглобяема сграда, която ще се използва като училище, така че имаме нужда от повече хора, които могат да съдействат за организиране на дейности, фокусирани върху отделни групи като преподаване на английски език, занимания за деца и т.н.”, каза Францис.

Той добави, че също така са необходими хора, за раздаване на топли дрехи, обувки и хигиенни комплекти.

Бежанците са плавали от Сирия към Италия, когато попадат в бурно море и подават сигнал за бедствие. Те са били спасени от круизен кораб на 50 морски мили от крайбрежието на Пафос.

Временно са настанени в изоставените казарми в Кокинотримитя и целта  е да бъдат насочени към други европейски страни. Малък брой, предимно семейства, вече са напуснали Кипър.

Сирийците имат право да пътуват до други страни, при условие че получат всички необходими визи, или да кандидатстват за убежище в Кипър. Досега само шест са подали молба за убежище, като трима от тях са непридружени малолетни и непълнолетни.

СМ

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*