23 февруари – Катара Дефтера

На втория ден от Сирни Заговезни в Кипър и Гърция се празнува Чистия Понеделник или Катара Дефтера, което отбелязва и края на Карнавала. На този ден се смята, че хората са пречистени физически и духовно. Това е ден за пост и почивка за християните. Постът трае 40 дни, това са дните на пост на Христос в пустинята.

чист понеделник

В този ден е обичайно да се яде лагана (безквасен хляб, само в този ден), консервирана или прясна риба и други постни храни, предимно зеленчуци, като боб чорба без масло и различни зелени ядивни треви. Също така е обичайно да се пускат хвърчила.

2

В исторически план Чистият Понеделник е ден за изкупление. Смята се, че в този ден християните са спасени от малките пороци и се пеят песни с посвещение на радост, здраве и благополучие.

В този ден в Кипър и Гърция хиляди хора излизат сред природата с кошници безмесна храна и се отдават на забавления и танци. Поверието казва, че в този ден трябва да си седнал на зелена трева, да си хапнал свежа храна, за да възстановиш връзката си с Майката Природа.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*