Как да запишем детето в кипърско държавно училище?

Ако сега пристигате в Кипър с детето си, или то сега идва са живее при вас тук, трябва да го запишете в кипърско училище. Как става това?

В Кипър всички деца до 16-годишна възраст задължително посещават училище. Ако вашето дете пристига в Кипър сега, вие трябва да го запишете в училище, което то ще посещава редовно, заедно с всички останали деца. Тук процедурата по записването на ученик е доста по-различна от България. Как става това?

Ако детето ви е на възраст до 12 години, то трябва да отиде в начално училище, което в Кипър е от 1 до 6 клас. Записването става чрез подаване на заявление в районните дирекции на министерството на образованието, които се намират в по-големите градове, и отговарят за съответната област. Ето техните адреси:

Никозия
Ministry of Education, Sport and Youth
Kimonos and Thoukydidou Corner
2006 Lefkosia
Telephone numbers: 22800901/662/920
Fax: 22305126
E-mail: dde-eparchiako-lef@schools.ac.cy

Лимасол
126 Fragklinou Rousvelt
4th floor
3011 Lemesos
Telephone number: 25870280
Fax: 25305601
E-mail: dde-eparchiako-lem@schools.ac.cy

Ларнака/Фамагуста
Eleftherias Avenue 65
Akinita Oikonomou, 1st floor
7102 Aradippou
Telephones: 24821350/358
Fax: 24821380
E-mail: dde-eparchiako-laramm@schools.ac.cy

Пафос
Neofytou Nikolaidi
New District Government Offices, Building D
8011 Pafos
Telephone numbers: 26804512/513/514
Fax: 26306139
E-mail: dde-eparchiako-paf@schools.ac.cy

Директор дирекция начално образование в министерството
Ministry of Education, Sport and Youth
Kimonos and Thoukydidou Corner
2006 Lefkosia
Telephone numbers: 22800661/713
Fax: 22428277
E-mail: dde@moec.gov.cy

Документите, които трябва да подготвите и попълните са следните: акт за раждане на детето, преведен на гръцки или английски език, копие от паспорта на детето, документ, удостоверяващ постоянния адрес на детето в Кипър – договор за наем на името на родителите или битова сметка (за ток или телефон) на името на родителите.

Добре е да имате документи от българското училище, което детето е посещавало до момента, но те не се изискват задължително. (те са задължителни само при записване на детето в българско училище в Кипър).

Не се изисква задължително и детето да има т.нар. жълт лист при записването му в кипърско училище, но е добре да го имате, защото навсякъде другаде е задължителен, като например при кандидатстване за детски надбавки.

Много е важно да представите документ от българското училище, от което идва, удостоверяващ, че детето ви е със специални образователни потребности, ако имате такъв случай. Така за детето ще бъде осигурен съответния ресурсен учител – логопед или какъвто друг специалист е необходим.

Трябва да се има предвид, че заявленията се подават до горепосочените дирекции през януари и ако вие пристигате сега, ще е по-трудно да се намери място за вашето дете точно в училището, което сте избрали. Ако заявлението е подадено през януари като всички останали, министерството планува колко места и групи и съответно учители за тях да отпусне за следващата учебна година. Т.е. това е бройката, с която е съобразен капацитетът на дадено училище за съответната година. Всяка паралелка се състои от не повече от 25 деца и ако всички места за дадената възрастова група са заети там, където искате да ходи вашето дето, то ще бъде пренасочено в най-близкото до избраното от вас училище. Можете да го преместите на следващата година като подадете заявление за преместване през януари.

Често се практикува при липса на места в класа по възраст на детето ви, да му бъде предложено място в предходния клас, ако там има места. Това е добре и от гледна точка на усвояване на гръцки език от детето, за да може то да продължи образованието си безпроблемно. В повечето училища има допълнителни часове и учители по гръцки език за новопристигнали от чужбина деца.

Заявлението за записване можете да изтеглите от тук https://archeia.moec.gov.cy/mc/177/entypo_ypan_dde11.docx  (в сайта на министерството на образованието) на гръцки език.

https://archeia.moec.gov.cy/mc/177/entypo_ypan_dde11_en.docx а тук е същото заявление на английски език.

Няма значение кое от двете ще изберете.

Ако за следващата година искате да преместите детето в друго училище, заявлението, което трябва да подадете, може да свалите оттук:

https://archeia.moec.gov.cy/mc/177/entypo_ypan_dde33.docx на гръцки език и тук https://archeia.moec.gov.cy/mc/177/entypo_ypan_dde33_en.docx на английски. Молбата ви ще бъде разгледана и, ако причините са основателни и има свободни места в клас, в който желаете да преместите детето, ще бъде удовлетворена.

Същата процедура се прилага и за предучилищна група, като заявлението може  да бъде изтеглено на следните линкове: https://archeia.moec.gov.cy/mc/177/entypo_ypan_dde30.docx  на гръцки и https://archeia.moec.gov.cy/mc/177/entypo_ypan_dde30_en.docx на английски език

Родители, които не желаят детето им да тръгне на училище на 6-годишна възраст и смятат, че е по-добре да остане още една година в подготвителна група (в Кипър, за разлика от България, децата тръгват в първи клас на 6 години), могат също да подадат заявление до средата на месец март на предходната година. Заявлението може да бъде свалено от тук: https://archeia.moec.gov.cy/mc/177/entypo_ypan_dde34_en.docx

След 12-годишна възраст, или при завършен 6-ти клас, детето следва да бъде записано в гимназия, с продължителност 3 години, отговарящи на нашите 7,8 и 9 клас, или в лицей, ако има завършен 9 клас.

Процедурата по записване е същата, като там трябва най-напред да се свържете с регионалната дирекция по образование (адресите по-горе), за да ви насочат какво трябва да направите и къде да отидете. Имайте предвид, че в много от малките населени места има само начални училища до 6 клас, а гимназия и лицей (10,11,12 клас) или техникум (професионално образование 10,11,12 клас) има само в общинските центрове.

Допълнителна информация можете да намерите в сайта на министерството на образованието на Кипър

http://www.moec.gov.cy

А тук – всички заявления за различните случаи http://www.moec.gov.cy/dde/

Подготвените документи се изпращат по факс в съответната районна дирекция по образование, чиито номера са посочени по-горе. При неясноти и допълнителни въпроси винаги можете да се обадите  на посочените телефони за повече информация и разяснения.

Напомняме, че записванията за българските училища също текат в момента, както вече Бг Фактор писа.

https://bgfactorcy.net/%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5-%d0%b5-%d0%b4%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%b8%d1%88%d0%b5%d0%bc-%d0%b4%d0%b5%d1%86%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%be/

В голяма част от българските училища също се предлагат допълнителни занимания в помощ на кипърското училище, които биха били от полза за вашето дете.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*