Какво гръмна в Хитрино, газ или нещо друго?

Измина една дълга седмица от трагедията в шуменското село Хитрино. Нещо гръмна, уби хора, разруши къщи и други обществени сгради, десетки са ранени, хиляда са евакуирани, правителството още не е извозило цистерните, но вече кара фургоните…, и все пак никой не разбра какво гръмна в ранната съботна утрин. Дори живущите в селото, камо ли ние, които сме толкова далеч.

Още на следващия ден хиляди хора се отзоваха на зова за помощ на БЧК, изпращаха и още изпращат SMS-си, други тръгнаха към най-близката банка да пуснат своята помощ, организират се акции в помощ на пострадалите, дори и тук, от Кипър, без да питаме и да знаем какво гръмна в това Хитрино. Ей така, от съпричастност, защото има пострадали хора

Цяла седмица властите държат настрана кмета и жителите на селото, които живеят близо до мястото на инцидента. Допускат някои до домовете им само за 10 минути да нахранят домашните животни.

Действията им приличат на информационната мъгла, спуснала си при един друг инцидент – в Чернобил. Ще кажете веднага, други времена бяха тогава, сега имаме демокрация, ЕС, свобода на словото и печата…, не е същото… Но все пак, какво има в тези цистерни, та цяла седмица не махнаха блокадата и не пуснаха хората по домовете им?!?

Днес  излезе информация, че населението на Хитрино се готви да се вдигне на бунт. Хората се възмущават, че никой нищо не им казва

618x346„Никой не седна да ни обясни как стоят нещата. Има ли някаква опасност, как е почвата, водата. Някои казват, че можело да има газ в къщите. Нека да проверят. Какво е това?“, обясни ядосано жител на селото пред Нова тв.

„Това, което се случва с нас, не е нормално. Ще организираме протест. Ще спрем някой път, но няма да кажем кой, за да не ни попречат“, добавя мъжът.

zx620y348_2884294И докато властите умуват какво и как да го кажат, в пространството се роят различни версии –   бомбен атентат, контролиран терористичен акт, заблуден снаряд, силно запалими токсични вещества, извънземни и какво ли не…, но само предположения. Никъде не видяхме гръмнала цистерна или останки, всички си бяха поопушени, но цели. Тогава какво се случи точно преди седмица? Толкова ли е страшно, че правителството в оставка отказа помощ от външни експерти?!?

Хората ще се побунтуват ден два, ще оплакват загиналите си роднини, съседи и приятели, ще се вайкат около разрушените домове и… ще отидат във фургоните, които рекламираха по телевизията като удобни и функционални. Докато мине зимата… Дано да е само тази зима…, ха дано, ама… (дано не съм лош пророк).

…, но въпросът какво гръмна в Хитрино, продължава да не ми дава мира.

От Кипър не можем да пуснем SMS-си, но можем да пуснем кой каквото може на банковата сметка:

IBAN: BG64UNCR76301078660913

BIC: UNCRBGSF

БАНКА „УНИКРЕДИТ БУЛБАНК”

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*