Кабинетът одобри схемата за ипотека срещу наем

Кабинетът одобри в сряда схема за ипотека срещу наем (MtR) след одобрение от Европейската комисия миналата седмица, каза правителственият говорител Константинос Летимбиотис.

Летимбиотис каза, че с новия план уязвимите домакинства ще могат да живеят в основното си жилище като наематели и ще бъдат освободени от ипотека. Държавата ще покрива изцяло необходимия наем от името на жителите, които след това ще имат възможност да изкупят обратно имота след период от пет години на изгодна цена.

Той добави, че получателите на социални помощи с необслужвани заеми към 31/12/2021 и които са останали необслужвани към 31/12/2022, с основно жилище с пазарна стойност до 250 000 евро, ще имат право на присъединяване към схемата.

Втората категория бенефициенти се състои от всички съществуващи кандидати в схемите Estia и Oikia, които са оценени като допустими, но с висок риск с пазарна стойност на жилище до 350 000 евро.

Третата категория се състои от всички кандидати в схемите Estia и Oikia, които първоначално са били одобрени за включване в плановете, но впоследствие членството им е прекратено.

„Планът е в съответствие както с политиката на правителството за намаляване на необслужваните заеми, така и с политиката за укрепване на жилищата на достъпни цени“, каза Летимбиотис. С този иновативен план за Кипър, окончателно и справедливо се намира решение за изплащане на необслужваните жилищни кредити и защита на уязвими домакинства.

Съгласно схема за ипотека срещу наем, предназначена да помогне на собствениците на жилища, изложени на риск от загуба на собствеността си поради просрочени ипотечни задължения, човек доброволно предава собствеността върху дома си за пет години на своя кредитор, който купува жилището от заемодателя и става наемодател. През това време кредитополучателят вече не притежава своя дом, но ще продължи да живее в него като наемател.

MtR предвижда, че кандидатите, отговарящи на основните критерии – при условие че имат документ за собственост – ще прехвърлят правото на собственост на дружеството за управление на активи Kedipes, което в същото време ще подпише 14-годишен договор за наем със съответното лице.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*