Кабинетът обяви, че Кипър ще приеме 274 бежанци

Кабинетът обяви, че Кипър ще приеме 274 бежанци от 120,000, които са пристигнали в други европейски страни, в отговор на неотдавнашното предложение на Европейската комисия.

На 9 септември говорителя на правителството Пападопулос заяви, че ръководителят на Европейската комисия призова всички страни-членки на ЕС да приемат някои от сирийските 120,000 бежанци, които са в момента в Италия, Унгария и Гърция.Що се отнася до Кипър, предвижда се, че ще приеме 274 души – 123 от Унгария, 115 от Гърция и 36 от Италия.
„Тези хора ще бъдат в допълнение към тези, които вече са в Кипър. Общият брой ще надхвърли 500 бежанци”, каза Пападопулос.
Броят на бежанците, които всяка държава е длъжна да приеме се изчислява, след като се вземе предвид числеността на населението й, нейният БВП-брутен вътрешен продукт, средният брой на молбите за убежище, които е получила през последните четири години, както и нивото на безработицата. “За всеки бежанец, който държавите-членки приемат, в съответствие с предложението на Европейската комисия, те ще получат € 6000”, каза Пападопулос.
“На държавите се предоставя и възможност за избор на хората, които те ще приемат на базата на критерии, така че самите бежанци да могат по-лесно да се интегрират и приобщят към даденото общество”, каза той.
Макар Кипър да приветства намеренията на Комисията да прилага национална система от квоти за справяне с бежанската криза, няколко други страни от ЕС са възразиха остро срещу това.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*