Кабинетът налага нови мерки срещу Covid-19

Достъпът до старчески домове, болници и подобни помещения ще бъде разрешен на посетители само ако са дали отрицателен тест за Covid-19, официално реши кабинетът в четвъртък.

Обявените мерки за ограничаване на разпространението на вируса бяха същите като договорените ден по-рано на среща между министъра на здравеопазването Попи Канари и научния консултативен комитет за Covid-19 – където експерти казаха, че подщамовете Omicron 2, най-вече JN. 1, вече са достигнали статус на огнище.

Според новите мерки отрицателен бърз или PCR тест, направен в рамките на 48 часа, ще бъде задължителен за посещение в старчески домове, болници, амбулатории, зъболекари и всякакви затворени заведения, обгрижващи уязвими групи. Това се отнася за всеки над 12-годишна възраст.

Служителите в същите помещения като домове за грижи, болници или където и да е с възрастни хора и други уязвими групи ще трябва да носят маски, както и посетителите на възраст над 12 години.

В коментар след срещата си с учените Канари каза, че засега правителството няма планове за затягане на тези мерки.

Новите правила влизат в сила след публикуване на съответното постановление в Държавен вестник. Предполага се, че това ще се случи днес, когато здравното министерство също ще пусне пояснение.

Междувременно министерството на здравеопазването посъветва хората на възраст над 60 години, както и тези със съпътстващи медицински състояния, да бъдат инжектирани с най-новата ваксина срещу коронавируса.

През следващите дни мобилни екипи за ваксинация ще проведат още една обиколка на старчески домове и други помещения, в които се намират уязвими хора.

За масовото население министерството съветва обичайните практики – редовно миене на ръцете, проветряване на затворени пространства, изолиране на хора със симптоми, носене на маска в многолюдни места и ограничаване на контактите с уязвими лица.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*