Исторически ниска инфлация в Кипър от -1,4% през 2014 г. в противовес на увеличаването на данъците

Потребителските цени са паднали на годишна база с 1.4 на сто през миналата година, което е исторически минимум за Кипър, за намаляването на цените на енергията, докато данъците се увеличават, казаха от статистическата служба. Цените са паднали 1.5 на сто през декември спрямо съответния месец на предходната година.

Процентът на дефлация през 2014 г. е най-ниският процент на инфлация, регистрирана в Република Кипър,  откато тя получава независимост през 1960 г., каза Cystat в изявление на своя уебсайт днес. Предишната най-ниската стойност е била -0.6 на сто през 1961 г. Миналата година цените са паднали 0,4 на сто.

Ставката на данъка върху добавената стойност е нараснала от 18 на сто до 19 на сто, а намалената ставка се повиши от 8 на сто до 9 на сто. В допълнение, акцизите върху горивата са се увеличили с 0,05 евро, като част от мерките за растеж, договорени с международните кредитори, през март 2013 в меморандума за спасяване на Кипър.

През декември, цените на жилища, вода, електроенергия и природен газ са намалели 4.2 на сто в сравнение с преди една година казва още Cystat. Цените за транспорт и храна, включително безалкохолни напитки са намалели с 2.4 на сто и 2.3 на сто, докато за образование разходите са спаднали с 1.7 на сто. Цените за алкохолни напитки и тютюневи изделия са нараснали 3.5 на сто, последвано от телекомуникационни услуги, които са станали 1.8 на сто по-скъпи.

През декември, цените са паднали 1.6 на сто в сравнение с предходния месец, според Cystat.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*