Информационна кампания „Изберете да учите в България“

 08/02/2020, Ларнака
Място: Хотел „Radisson Blu“ /на кръговото до пристанището/

На 8 февруари/събота от 14.00 до 18.00 часа, експерти от дирекция „Висше образование“ и дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ на Министерството на образованието и науката, както и представителите на българските висши учебни училища.

Във връзка с приемането на студенти, докторанти и специализанти  за учебната 2020 – 2021 година Министерството на образованието и науката на България за първи път организира провеждането на информационна кампания за популяризиране на българското висше образование в Ларнака, Кипър, по Постановление на Министерския съвет № 103/1993 г. за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина.

За участие в събитието са поканени учители, ученици от българските неделни училища и техните родители, както и всички заинтересовани, които живеят извън пределите на България. Те ще имат възможност за лични срещи и консултации с представителите на висшите училища.

Събитието ще бъде открито от извънредния и пълномощен посланик на Република България в Кипър – г-н Любомир Тодоров, на 8.02.2020 г., от 14.00 часа, в хотел Radisson Blu, гр. Ларнака. Ще присъства и кметът на област Ларнака – Андреас Вирас.

Това е втората поредна информационна кампания на Министерство на образованието и науката на България за популяризиране на българското висше образование, по Постановление на Министерския съвет № 103/1993 г. за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина.

В събитието ще вземат участие: г-жа Галина Дреновска, директор на дирекция „Висше образование“, г-жа Карине Бабаян, главен експерт в дирекция  „Висше образование“  и г-жа Дарина Панайотова, държавен експерт в дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ на Министерството на образованието и науката и представители на български висши училища.

Постановление на Министерския съвет № 103/1993 г. за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина дава следните възможности:

Всички студенти, приети по ПМС 103/1995 г., ползват правата на българските студенти и могат да участват в програмата ЕРАЗЪМ.

Всеки студент може да проведе повече от една мобилност, като общата им продължителност за всеки цикъл на обучение (бакалавър, магистър, доктор) е максимум 12 месеца в университет в държава от Европейския съюз.

През първата година от следването си всички студенти по ПМС 103/1995 г. получават стипендия по 240 лв. на месец независимо от успеха си, както и възможност да ползват студентско общежитие.

По ПМС № 103/1993 г. могат да кандидатстват лица от българска народност, живеещи извън Република България.

В информационната кампания са поканени за участие и кипърски младежи, които проявяват интерес за обучение в български висши училища.

На срещата ще има представители на:

Софийски университет „Св. Климент Охридски”

Висше училище по телекомуникации и пощи – София

Химикотехнологичен и металургичен университет – София

Медицински университет – Пловдив

Медицински университет – Плевен

Пловдивски университет “Паисий Хилендарски”

Университет по хранителни технологии – Пловдив

Русенски университет “Ангел Кънчев”

Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий”

Тракийски университет – Стара Загора

Стопанската академия „Димитър А. Ценов” – Свищов

Очакваме ви.

2 коментара

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*