Интернационална сватба с български акцент в Ларнака

Преди няколко дни в Ларнака, Диана и Даниел се врекоха във вярност и любов, заедно в добро и зло, в радост и тревоги…

Диана е българка, Даниел полукипърец и полу южноафриканец. Запознали се в Щатите като студенти, влюбили се, но се ожениха в Кипър, въпреки че имаха богат избор от страни на три континента. Предпочетоха острова на Афродита не само заради мита, че Кипър е остров на любовта, а защото избраха това райско кътче за свое постоянно пребиваване и място за отглеждане на техните неродени още деца.

DSC_0488-2Диана е красива, мила и много чаровна, Даниел е вечно усмихнат, внимателен, с подчертано уважение и респект към дамите и по-възрастните. Когато ги видях за първи път и се запознах с тях, си казах „Прекрасна двойка, но едва ли ще останат на острова, със сигурност ще им се види малък за тяхната любов, мечти и амбиции. И двамата със специалности, които се котират в страната на неограничените възможности, където могат да направят кариера, едва ли ще им хареса тук“. Дори го казах на глас пред приятелка. И за пореден път допуснах грешка в преценката си.

За мен беше изключително приятна изненада поканата за тяхната сватба. И въпросът на свекървата на Диана – „Как да направим тази сватба по-българска?“ Признавам си, онемях.  Не очаквах от една дама, родена в Южна Африка, правеща бизнес в Кипър със съпруга си кипърец, собственици на два хотела в Ларнака, да искат българска сватба. Всъщност тази бизнес дама много българи в Ларнака я познават от различните събития, организирани в хотел „Фламинго“ в Ларнака. Усмихнатата и мила Су, бъдещата свекърва на Диана искаше сватба с български традиции, вкус, аромат, музика и песни.

Нямаше по-лесна задача от това. Танцьорите от Ансамбъл „Българи“ и Светла Борисова (която направи сватбената пита) веднага се притекоха на помощ. Ансамбълът подготви специална програма, включваща вечните български традиции с бялото платно, огъня, символ на домашното огнище, захранването на булката и зетя с пита, мед и шарена сол… и песента „Ела се вие, превива, мома се с рода прощава…“, изпълнена от солистката на Ансамбъла – Мими Николова, която разплака мало и голямо (включително и болшинството англичани, кипърци, американци и африканци) на сватбата. Незнаещите български, интуитивно разбираха значението на тази песен…

Последваха кръшни български хора, на които се хванаха всички гости на сватбата, пленени от красотата на българските ритми, костюми и традиции. Не липсваше и българското „Горчиво“, повтаряно и от другите гости, в момента, в който разбраха, че е покана за целувка.

Никой от тях не очакваше такава програма. Някои си мислеха, че е докаран специално от България състав, други питаха – „Кога са успели да се подготвят толкова добре“, трети възбудено коментираха невероятното преживяване…

Съхраняването на живота и продължаването на рода са най-важните ценности за човека. Сватбата, която отбелязва създаването на ново семейство, е особено голям празник. И моето сърце ликуваше от радост и поздравяваше прозорливостта на моята приятелка Су, която с открито сърце и душа посрещна своята българска снаха, уважавайки нашите традиции и обичаи, представяйки ги на хора, които дори не знаеха къде е България.

Скъпи Диана и Даниел, пожелавам ви всичкото щастие и любов на земята. Обичайте се, вярвайте си, уважавайте се и предайте тези ценности на вашите деца. Бог да е с вас!

един коментар

  1. Много мило и много трогателно! Бъдете здрави, много щастливи и никога не забравяйте корените си.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*