Инспектори от ЕС за проверка на месото в Кипър

Европейски инспектори са пристигнали на острова за проверка на месото и месните изделия, казаха от ветеринарните служби.

месоДоклади през последните няколко седмици са обрисували грозна картина за състоянието на месото на пазара. Според в-к „Политис“, замразено месо се внася, оставя се да се размразява, натоварено на камиони в улички и полета, и след това се продава на потребителите в Кипър като прясно.
Пристигащите инспектори ще преценяват дали ветеринарните службите имат възможност да проследяват месото, животинските храни и самите животни по време на всички етапи на производството. Ежедневно хиляди агнета се транспортират от България до Гърция, получават на границата гръцкия печат и натоварени на кораб достигат Кипър. При пристигането си те са захранвани и  след това отнасяни до месни кланици, където да получат кипърски печат. В крайна потребителите са подведени, че това е месно месо, а то всъщност пристига от други европейски страни.
От своя страна, от ветеринарните служби споделиха във връзка с материала в „Политис“, че по време на проверките през септември и октомври не е открито нарушение и нека потребителите бъдат спокойни.
Инспекцията, която ще последва е част от правото на ЕС да проследява всяка храна, фуражи храни, и всяко нещо, което ще се използва за консумация и всичките етапи на производство, преработка и дистрибуция.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*