Именниците, които трябва да почерпят днес, са…

Честит Имен ден на нашата знаменита сънародничка в Кипър, Моника Мелеки!

Днес имен ден празнуват всички, които носят имената: Симеон, Симона и производните им, Мони, Моньо, Мона и Моника

 На 3 февруари православната църква почита паметта на св. Симеон Богоприимец и на св. Анна.

Преданието разказва, че Симеон бил един от седемдесетте преводачи на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки, които египетският цар Птоломей ІІ Филаделф (285-246 г. пр.Хр.) назначил.

На Свети Симеона се паднало да преведе книгата на пророк Исаия, когато стигнал до глава 7 стих 14, той решил, че в еврейския текст има грешка, като е казано: “Девица ще зачене и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил”.

Посегнал да поправи думата Девица, но ангел Господен спрял ръката му: “Писаното е точно, затова нищо не поправяй! Ти няма да умреш, докато не видиш с очите си изпълнението на тия думи”.

Този празник, установен още в ранните векове на християнството, започнал да се празнува особено тържествено от времето на византийския император Юстиниан Велики (527-565 г.).

Според поверието жените, които искат да имат деца, трябва да умесят и раздадат царевична питка на този ден.

Днес имен ден празнуват всички, които носят имената:

Симеон, Симона и производните им, Мони, Моньо, Мона и Моника. Името е от еврейски произход, в превод – “изслушване” (на молитва) или “бог слуша” т.е. готов да изпълни молба или желание.

Симеон има имен ден и на 1 септември, когато православната църква почита паметта на св. Симеон Стълпник. Зимният Симеоновден обозначава прехода от зима към пролет, а летният – от лято към есен.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*