Има ли втори „Костинброд“?

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за отпечатването на фалшиви бюлетини. Това стана ясно от думите на прокурор Илона Кръстенякова от Върховната касационната прокуратура (ВКП), съобщават от OFFNews. Прокурор Кръстенякова не e дала повече подробности около разследването. Престъплението е извършено в Хасково. Подробности около това кога е извършено престъплението и кои са замесените в него не бяха дадени. Това станало ясно на заседанието на Изборния борд към Министерския съвет.

От прокуратурата не са потвърдили, че има подобно разследване и официална информация по този въпрос към момента не е постъпвала.

Девет досъдебни производства са образувани за организиране на предлагане или даване на другиго на имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на партия или коалиция. Седем от тези производства са образувани от Апелативна прокуратура – Бургас и 2 от Апелативна прокуратура – Пловдив, обясни прокурор Кръстенякова. Отделно от това са образувани 16 досъдебни производства за престъпления от общ характер срещу избирателните права на гражданите, съобщава още сайтът.

Новината идва след  второто заседание в съда по аферата с костинбродските бюлетини от последните избори на 12 май 2013 г.

Припомняме, че тогава в складови помещения на печатницата „Мултипринт“ в Костинброд бяха открити 475 417 бюлетини. Според прокуратурата количеството е извън договорената с Министерски съвет бройка, като дружеството, което е ангажирано с отпечатване на бюлетините, е изпълнило задълженията си към правителството.

Заключението от назначената от прокуратурата експертиза показва, че само около 120 хил. от откритите бюлетини са негодни и по тази причина представляват технологичен брак или надпечат. Бюлетините са били предназначени за всички избирателни райони в страната, включително и за чужбина, за където били заделени 40 хил. бюлетини.

“При сегашната система „Констинброд 2“ е невъзможен”. Това заяви още през май заместник главния прокурор Борислав Сарафов. Той обясни още, че затегнатите мерки, печатането на бюлетините в БНБ и охраняването им от МВР, не допускат да се стигне до сценарий, както при бюлетините от Костинброд от миналата година.

OFFNews

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*