Изборите в Турция: Краят на епохата на Ердоган

„Край на 13-годишното еднопартийно управление“, коментират турски и световни медии

„Народът каза: „Стига“, пише турският печат днес, след като управляващата Партия на справедливостта и развитието загуби абсолютното си мнозинство

2За първи път, откакто се дойде на власт през 2002 г., ислямо-консервативната Партия на справедливостта и развитието (ПСР) губи парламентарното си мнозинство, сочат предварителните резултати от вчерашните парламентарни избори в Турция.

ПСР си извоюва три последователни изборни победи досега, като всеки следващ път увеличаваше преднината си. Този път обаче, макар и отново да излезе победител от изборите с подкрепа от около 41%, тя

беше лишена от удобното си абсолютно мнозинство в парламента и от възможността да състави самостоятелно правителство.

Партията губи и шанса да предприеме желаните от президента Реджеп Тайип Ердоган конституционни промени за въвеждане на президентска система на управление.

За да може да приеме такива промени и да ги постави на референдум, ПСР се нуждаеше от най-малко 330 депутати в 550-местния Меджлис. Изчисленията сочат, че в новия парламент партията ще има 259-има депутати.

ПСР излезе победител от изборите, но в същото време електоратът показа червен картон на Ердоган, що се касае до амбициите му да си осигури по-голяма власт.

 „Край на 13-годишното еднопартийно управление“, пише турският в. „Хюриет“ по повод резултатите от вчерашните парламентарни избори в Турция, на които според неофициалните резултати управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) е загубила парламентарното си мнозинство.

„Резултатът от изборите в Турция е удар за Ердоган и пробив за кюрдите”, пише „Гардиън“. Изданието отбелязва, че поведението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на предизборната кампания е било изключително нагло и изглежда той е бил наказан за това.

3„Мечтите на Ердоган за още власт бяха разбити”, обобщава „Дейли телеграф“. Вестникът определя вчерашния изборен ден като много важен за малцинствата в Турция, посочвайки, че в новия парламент се очаква да влязат трима парламентаристи арменци.

„Вашингтон пост“ отбелязва, че „за пръв път в историята на Турция кюрдска партия влиза във Великото национално събрание в Анкара”, което изданието определя като нов момент в еволюцията на турската демокрация, както и като директно предизвикателство към амбициите на Ердоган да консолидира властта си като президент.

„Ню Йорк таймс“ също нарича изборите „исторически” и отбелязва, че резултатите от тях почти веднага са повдигнали въпроси за политическото бъдеще на премиера Ахмет Давутоглу.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*