Икономиката на Кипър ще се срине без мигранти, казва министърът на труда

Икономиката на Кипър би се сринала, ако не бяха мигрантите, каза министърът на труда Янис Панайоту в понеделник, говорейки след уикенда, в който се наблюдаваха протести срещу и за мигрантите, добавяйки, че стриктното регулиране на въпроса е начинът да се предотвратят икономически проблеми и екстремизъм.

Говорейки в сутрешната програма на CyBC, Панайоту осъди расовото насилие, наблюдавано в Пафос и Лимасол , като каза: „Никой не трябва да взема закона в свои ръце.“

Той подчерта, че трябва да се прави разлика при работа с търсещите защита от война или преследване и икономическите мигранти.

„Икономическите мигранти трябва да бъдат обработени по различен начин от тези, търсещи убежище от опасност, които ние, по силата на ЕС и международното задължение трябва да защитаваме“, обясни министърът, и техният статут трябва да се основава на предпоставки за икономическа необходимост“, каза той.

Министърът побърза да добави, че в хипотетичен случай, при който всички мигранти трябва да напуснат острова (напев, чут от фашистки елементи по време на неотдавнашното насилие), икономиката ще се срине, тъй като произтичащият от това недостиг на работна ръка ще удари ключови сектори.

Общо 110 000 граждани на трети страни в момента работят законно на острова и плащат социално осигуряване, в сравнение с 340 000 кипърски гърци, с други 10 000 кипърски гърци, регистрирани като безработни, уточни министърът.

Следователно, ако мигрантите напуснат, работната сила ще претърпи сериозен дефицит, дори ако всички кипърски гърци са заети.

Това се усложнява от ниската раждаемост и дори ако внезапно се увеличи, ще се очакват две десетилетия дефицит на работна ръка, преди демографията да стане продуктивна, каза Панайоту.

„Не можем да поддържаме икономиката си без мигранти“, подчерта той, цитирайки като примери 40 000 домашни работници, докарани законно чрез пряко спонсорство от работодателя, и 25 000 работници, привлечени от министерството на труда, за да подкрепят други сектори.

Освен това, каза той, сред идентифицираните нередовни икономически мигранти огромното мнозинство – 90 процента – имат отхвърлени молби.

От 28 500 висящи молби, около една трета, тоест 10 000, също работят легално в определени сектори.

Запитан за недекларираните нелегални работници, за които се смята, че обхващат голям брой в сектора на строителството и услугите, Панайоту каза, че такива случаи са били забелязани и през следващите два месеца се предвиждат нови проверки срещу недекларирания труд.

Профсъюзните лидери също се обявиха срещу недекларираните работници.

„Незаконното наемане и експлоатация на работници трябва да бъдат проверени“, каза генералният секретар на синдиката SЕК, Андреас Матсас.

„Трябва да изясним нуждите си и да не демонизираме работници от трети страни“, добави той.

Матсас призова колективните споразумения да бъдат договорени и въведени, за да се защитят еднакво правата на всички работници и да се осигури изход от настоящата криза.

Генералният секретар на профсъюза PЕО, Сотирула Хараламбус каза, че от години е призовавала да се обърне внимание на „корена на проблема с расизма“.

„Проблемът не е цветът на кожата, а фактът на експлоатация“, каза Хараламбус.

„Трябва да проучим условията, при които хората са наети и да сложим край на експлоатацията, присъща на евтините трудови практики. Работниците нямат нищо друго, което да ги разделя, освен печалбата на работодателите“, каза тя.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*