Израел води преговори за “енергиен мост” с Кипър

Израелският министър на енергетиката Израел Кац с министъра на енергетиката Георгиос Папанастасиу
Израелският министър на енергетиката Израел Кац с министъра на енергетиката Георгиос Папанастасиу

Кипър е ключов партньор за Израел, тъй като се стреми да създаде енергиен мост между Изтока и Запада, каза израелският министър на енергетиката Израел Кац в четвъртък.

Неговите коментари преди планираната среща в Ерусалим с министъра на енергетиката Георгиос Папанастасиу подчертаха подновения тласък, споделен между двете страни, за разработване на големи енергийни проекти.

„Трайният съюз и споделената визия между Израел и Кипър имат мощен отзвук и в настоящата епоха енергийният сектор поема централна роля като основа за укрепване на връзките между нашите нации.“

Той подчерта, че: „Кипър стои като незаменим партньор в реализацията на тази дръзка визия.“

Президентът Никос Христодулидес обясни миналия месец, че планът е съсредоточен върху  създаването на тръбопровод от Израел до Кипър  за транспортиране на природен газ – което означава по-евтина енергия на острова – заедно със съоръжение, което ще втечнява газа, като по този начин ще помогне на Израел да изнася повече от своя продукт.

„Именно в този контекст моята пламенна визия за задвижване на държавата Израел в жизнен енергиен мост, свързващ Изтока и Запада, намира своето проявление, като неотклонно допринася за регионалната стабилност“, каза Кац.

Георгиос Папанастасиу каза, че двете страни са имали „ползотворни разговори“:

„Обсъдихме как настоящата енергийна криза подчертава необходимостта от енергийна диверсификация, сигурност на доставките и повишен фокус върху електрическата връзка между Кипър и Израел, както и как Кипър може да служи като врата за израелски газ към Европа“.

Посещението му в Израел е продължение на поредицата от съобщения от миналия месец за големи енергийни проекти между двете страни, които изненадаха мнозина.

Папанастасиу подчерта на семинар миналия месец, че основната цел е да се осигури по-евтина енергия в Кипър и газът може да започне да пристига от Израел в рамките на 18 месеца – след като споразуменията бъдат финализирани и инвестициите започнат.

Тръбопроводът, върху който сега се фокусира вниманието, е около 190 км и не трябва да се бърка с първоначално обсъдения тръбопровод EastMed, който е планиран да бъде с дължина 1900 км, преминавайки през Гърция и в континентална Европа.

Източник CNA

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*