Измамите във „Фейсбук“– стари трикове, на които хората се хващат

Накратко: нужно е да внимаваме повече какво правим онлайн

Интернет потребителите продължават да се хващат на стари номера на измамници, особено в социалните мрежи, сочи ново проучване, цитирано от в. „Дейли телеграф“. В капана попадат даже добре образовани хора, които обаче се държат доста лековерно онлайн.

Проучването, отнело цели две години на компанията за интернет сигурност „Битдифендър“, обхваща 850 хил. случая на измама при посещение на „Фейсбук“.

Компанията обобщава петте най-често използвани трика, като подчертава, че те са доста стари. Въпреки това изглежда, че хората все още им се „връзват“.

Почти в половината от наблюдаваните случаи е използвано любопитството на потребителя. Най-често срещаната измама предлага несъществуващата реално функционалност да видите кой е посещавал собствения ви профил във „Фейсбук“.

Възможност да се сдобиете с други функционалности, които „Фейсбук“ не предлага, примамват потребителите в други 30% от случаите – например предложение да си „инсталирате“ бутон „Не харесвам“, или пък да смените цветовете на стената си във „Фейсбук“.

На трето място са обещанията за големи награди или допълнителни точки в онлайн игри. Изглежда нелепо, но 16,5% от случаите на измама са точно такива. Предлагат ви просто ей така билети за „Дисниленд“…, и да е истина, пак е съмнително.

На четвърто място са предложенията да видите горещи кадри със знаменитости, най-вече уж изтекли секс записи. Едва 7,5 % от регистрираните случаи са такива, което от „Битдифенфър“ обясняват с факта, че веднъж попаднали в подобна клопка, хората се научават да я избягват.

На последно място са предложения да видите видео с някаква ужасяваща форма на насилие. Това обаче подлъгва само 1% потребителите в изследваните случаи.

Всеки може да стане жертва на измама във „Фейсбук“, защото измамниците обикновено използват психологически кукички, предупреждават от „Битдифендър“.

Специалистите съветват потребителите да обновяват операционната си система редовно, за да са максимално защитени, и най-вече – самите те да са по-внимателни какво правят онлайн.

Източник: В. „Дейли телеграф“

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*