Затягат контрола върху превозни средства с неразрешени модификации

Парламентът гласува на 21 септември затягане на контрола върху автомобили и други превозни средства, а именно върху неразрешени модификации, съобщава Cyprus Mail. Как законодателите възнамеряват да се борят с шумовото замърсяване

Законопроектът дава право на полицията да спре от движение превозно средство, което е подозрително. Той беше приет с 35 гласа “за” и двама “въздържали се”.

Законопроектът беше предложен от депутатите от EDEK Илиас Мириантус и Костис Ефстафиу. Нещо повече, последният заяви, че ситуацията е напълно извън контрол. Много шофьори умишлено модифицират превозните си средства така, че да създават прекомерен шум. Както отбеляза Ефстафиу, „където има шум, има и скорост“, така че неконтролираните модификации могат косвено да причинят смъртни случаи при пътнотранспортни произшествия.

Преди това имаше празнота в законодателството по отношение на борбата срещу незаконните модификации на превозни средства. Въпреки че на собствениците на автомобили е забранено да правят промени по шасито на автомобил или мотоциклет, на практика използването на такива превозни средства не се контролира по никакъв начин. Полицията може да обвинява водачите само за нарушаване на обществения ред, но не и за самия факт на модификации.

Новият закон позволява на полицейските служители да записват подробности за превозно средство и след това да се обадят на собственика му, за да проверят законността на направените промени. Ако след проверка се потвърдят модификации на шасито на автомобила, собственикът ще трябва да върне автомобила в първоначалното му състояние за своя сметка.

Жителите на кипърските градове, живеещи в близост до главните градски улици или до магистралата, страдат от рева на двигатели. Любителите на бързото шофиране обикновено се отдават на хобито си през нощта, тъй като по това време има по-малко коли по пътищата и почти няма полицейски проверки.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*