Започна XVII-та световна среща на българските медии в Йерусалим

XVII-ата Световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция (БТА) започна в Йерусалим. Началото беше поставено с благодарствен молебен, който бе отслужен за първи път на български език на Голгота от Западно и Средноевропейския митрополит Антоний и протойерей Константин Цанков, в съслужение с духовници от Йерусалимската патриаршия, братя на манастира, който се намира на Божи гроб.

На молебена присъстваха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, министърът на културата в служебното правителство Велислав Минеков, министърът на туризма Илин Димитров, председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Иван Ченчев, посланикът на България в Тел Авив Румяна Бъчварова, както и представители на 20 български медии от 13 държави. В срещата участва и представител на българската медия в Кипър, БГ Фактор, Живка Милова.

Темата на тазгодишната среща е “Медии и спасение”. Форумът ще продължи до 3 ноември в Йерусалим и Тел Авив. Както посочи г-н Кирил Вълчев, генерален директор на БТА, 17-ата Световна среща на българските медии започва на знаково за българите място, на което да се говори не само за спасението на българските евреи, а и за спасението на истината в медиите и вечните ценности в тях. „Ние тук на практика започваме отбелязването на 80-годишнината от спасяването на българските евреи от българската държава, Българската православна църква и целия български народ“, каза той. През март 1943 г. България отказва да депортира близо 50 хиляди евреи, живеещи на нейна територия.

Приветствие към участниците на 17-ата Световна среща на българските медии да отправиха вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на Комисията по културата и медиите в Народното събрание Иван Ченчев, министрите на културата и на туризма Велислав Минеков и Илин Димитров, посланикът на България в Тел Авив Румяна Бъчварова и ръководителят на Делегацията на Европейския съюз в Израел – Димитър Цанчев, както и г-н Кирил Вълчев.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*