Започна подновяването на пътния данък

Департаментът за автомобилен транспорт (ДАТ) започна подновяване пътни такси от сряда, като се очаква около 90 на сто от собствениците на превозни средства да платят до 9 февруари.

Ако не бъде спазен срока, нарушителите ще бъдат  глобявани  30 евро плюс 10% от размера на данъка. Той може да се плати чрез сайта на ДАТ или в кооперативни и търговски банки, центровете за обслужване на граждани, пощенски станции, или в офис на ДАТ.

За подновяване е необходим валиден сертификат за MOT.

ДАТ също очаква и наплив за подаване на декларации за автомобили, спрени от движение. След законопроект, приет от Камарата на представителите миналия ноември, собственици на спрени превозни средства няма да бъдат длъжни да плащат данък, ако подадат заявление, с което автомобилът се обявява за спрян от движение.

Собствениците, които не са плащали пътен данък за последните три години, на превозни средства, които вече не използват, няма да бъдат задължени да плащат, ако подадат заявление до ДАТ или клетвена декларация в съда, за да се удостовери, че превозното вече не е в употреба.

Това се отнася за превозни средства, които не се използват, превозни средства, които са били унищожени в злополуки и дори автомобили, които са закупени, но предишния собственик е пропуснал да плати пътния данък.

ДАТ отчита, че около 135 000 собственици имат непогасени задължения на 143 000 превозни средства, което е в размер на 53 милиона евро, дължими за неплатен пътен данък. Досега правителството е получило една малка част от тази сума, около 9,5 милиона, тъй като само 28 000 собствениците са уредили дълга си.

Очаква се, че тези, които вече са платили пътния данък заспрян от движение автомобил, ще получат парите си обратно.

Полицията заяви публично, че проверките за платен пътен данък ще започнат на 10 февруари.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*