Замразяването на възбраните е удължено до края на годината

На 1 ноември 2023, банките се съгласиха да удължат замразяването на възбрана за първични имоти, но подчертаха, че това е последният път, когато това ще се случи, призовавайки правителството и парламента да намерят решение веднъж завинаги.

Решението беше обявено, след като банковата асоциация се срещна с президента Никос Христодулидес и финансовия министър Макис Керавнос в президентския дворец.

Говорейки пред репортери след срещата, говорителят на асоциацията на банката Андреас Костурис каза, че замразяването на възбраните, което влезе в сила на 5 юли 2023 г., се удължава до 31 декември тази година.

Става дума за първични имоти, оценени до 350 000 евро, а решението идва на фона на поредица от удължавания на замразяване на възбрана, които продължават от години.

Костурис каза, че решението има за цел да даде на правителството, парламента и самите банки необходимото време да намерят решение веднъж завинаги.

„Нашата социална чувствителност е споделена с правителството по отношение на кредитополучателите, които принадлежат към уязвими групи. В същото време има нулева толерантност към стратегическите неизпълнители. Ние оставаме ангажирани с незабавно, съществено и ефективно прилагане на рамка, която контролира процедурите по възбрана.”

Запитан за рисковете от последното замразяване на възбрани и дали това ще се отрази на схемата „ипотека срещу наем“, Костурис каза, че асоциацията непрекъснато преговаря с финансовото министерство, за да приложи схемата по най-добрия възможен начин.

Той подчерта, че замразяването на възбраните винаги е свързано с риск и е против принципите на асоциацията. Въпреки подчертаването на това, през последните четири години, парламентът продължава да замразява възбраните, отбеляза Костурис.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*