Кипър: Дигитално приложение „E-kalathi“ ще ни помага да проверим в кой магазин е най-евтино

Новите технологии навлизат все по-настойчиво в живота на млади и стари. И независимо дали искаме да сме в крак с времето или не, ако искаме да пазаруваме изгодно, трябва да сме информирани къде конкретна стока е най-евтина.

Общо 350 продукта ще бъдат включени в електронното приложение за пазарска кошница, наречено „e-kalathi“, което ще позволи на хората да сравняват цените в зависимост от търговски обект и супермаркет, за да решат откъде да пазаруват.

Според всекидневника Phileleftheros, продуктите ще бъдат разделени на категории. Хранителните продукти ще включват мляко, сирене, кисело мляко, хляб, зехтин, слънчогледово олио, захар, кафе, варива, месо, яйца, зеленчуци, плодове и сокове.

По отношение на продуктите за бебета и малки деца, приложението ще позволи на клиентите да сравняват цените на продукти като бебешки пелени, кърпички, кремове и бебешка храна.

В категорията стоки за дома ще бъдат включени перилни препарати, прах за пране, препарат за миене на съдове, кухненска и тоалетна хартия, паста за зъби, шампоан, душ гел и сапун.

Първоначалните 350 елемента, които ще бъдат включени в приложението „e-kalathi“, обаче ще трябва да бъдат одобрени с указ, издаден от министъра на енергетиката Георгиос Папанастасиу.

Списъкът също ще подлежи на евентуални промени в зависимост от търсенето на клиентите и наличността на продуктите в целия остров.

Когато темата се появи за първи път през последните седмици, Папанастасиу каза, че планът на правителството е да включи до 1500 продукта в дигиталната платформа.

Той също така добави, че подобно приложение се използва широко в Гърция и че версията за Кипър ще се базира на същия алгоритъм.

Освен това, ново законодателство, изискващо фирми с годишен оборот над 2 милиона евро да се присъединят към приложението „e-kalathi“, ще бъде представено на пленарното заседание в четвъртък.

Предложеният закон включва разпоредби за налагане на парични санкции на всеки супермаркет, който откаже да се присъедини към платформата или публикува различни цени за своите продукти онлайн от тези, които предлагат в магазина.

Дигиталната платформа е насочена към предотвратяване на печалба при временно намаляване или премахване на ДДС върху определени продукти. С внедряването й платформата ще осигури коректност и прозрачност в ценообразуването за потребителите.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*