Ейде твърди, че е разбран “погрешно”

Специалният съветник на ООН Еспен Барт Ейде каза в сряда вечер, че е бил погрешно разбран по две точки от решаващо значение, в интервю, което даде за Cyprus News Agency, публикувано по-рано през деня, и което е причинило някои противоречия.

В интервюто Ейде направи два коментара, които разгневиха кипърската гръцка страна. В единият от тях той заявява, че изключителните икономически зони (ИИЗ) не са суверенни и изглежда сякаш оправдава сеизмичните проучвания, извършвани от Турция в изключителната икономическа зона на острова.

Във втория си спорен коментар в определянето на кипърския проблем, Ейде заявява: “Това е по същество определянето какъв е проблемът на Кипър. Дали това е отцепване на държавна територия, или част от страната е окупирана? ”

В писмено изявление, говорителят на правителството Никос Христодулидис каза, че Република Кипър вече е направила “много строги дипломатически ходове”, посочвайки, че коментарите на Ейде са “неприемливи”.

russia-62vcw2tbl5jh4y96sokwsoiupvk6ni3xahu937hxfk6“По отношение на някои позовавания на г-н Ейде в интервюто си за CNA, и по-специално, че някои държави не считат, че сеизмичните проучвания в изключителната икономическа зона на държава като нарушение на Конвенцията на ООН, както и някои други препратки … за правния статут на Република Кипър, правителството желае да изрази своето разочарование и да се отбележи, че тя счита, тези препратки като нелепо и неприемливо и в пълно противоречие с международното право и с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, както и със съответните конвенции на ООН за морско право. ”

Христодулидис заяви, че тези изказвания не помагат в усилията за намиране на решение на кипърския проблем “и г-н Ейде, като представител на генералния секретар на ООН, е длъжен да спазва международното право, резолюциите и конвенциите на ООН. Република Кипър вече е направила много строги постъпки пред г-н Ейде, “каза той.

По-късно, в декларация, издадена от негово име, Ейде пожела да направи разяснения по двете точки.

“Специалният съветник на генералния секретар в никакъв случай не е имал намерение да дава каквато и да е оценка за противоречивите позиции около корените на кипърския проблем. Той просто се позовава на добре известния факт, че има повече от една гледна точка за това, което е в основата на проблема, и че докато кипърците могат да продължат да не се съгласяват за миналото, те трябва да гледат напред и да се стреми към съгласие за бъдещето,” каза той.

По въпроса за изключителната икономическа зона, той добави: “Специалният пратеник няколкократно е подчертавал, че Република Кипър е със същото право да обяви изключителна икономическа зона, както всяка друга суверенна държава, и че правата й във връзка с това трябва да се спазват изцяло от другите държави. Един пасаж в интервюто може да остави впечатлението, че той поставя под съмнение това основно право, установено в Международната морска Конвенцията на ООН, което очевидно не е така, и което никога не е било намерението му. “

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*