Ейде иска преговорите за газа да се възобновят   

Специалният съветник към ООН Еспен Барт Ейде заяви вчера, че “План А” в момента е двамата лидери да се върнат на масата за преговори и да постигнат решение възможно най-скоро.
В изявление след срещата си с лидера на кипърските турци Дервиш Ероглу, Ейде повтори, че разбира факта, че предложението му за процес на успоредно – двупистово използване на въглеводородните добиви не е било посрещнато с ентусиазъм от двете страни.
“Аз не знам кога, преговорите ще бъдат възобновени, но когато това се случи, ние трябва да действаме бързо,” каза той.
Той каза, че кипърският проблем продължава вече твърде дълго и че двете страни са достигнали точката, в която трябва да се вземат решения. Те трябва да положат усилие и да се върнат на масата за преговори, добави той.
Запитан дали има възможност за възобновяване на преговорите преди кипърските турци да гласуват за нов лидер през април следващата година, Ейде е оптимист, но не може да бъде сигурен.
Ероглу заяви, че кипърската турска страна е готова да възобнови преговорите, от където те са били спрени.
“Тъй като те (кипърските гърци) са тези, които напуснаха масата на преговорите, ние вярваме, че г-н Анастасиадис ще се върне на масата, без никакви предварителни условия. Важното за г-н Анастасиадис  сега е да си възвърне здравето и да се върне на масата за преговорите “, добави той, имайки предвид предстоящата операция на сърцето на президента.
Ейде се срещна и с архиепископа на Кипър.
Междувременно обаче турският премиер Ахмед Давутоглу е казал, че ако е необходимо, Турция не само ще продължи  проучванията си в рамките на изключителната икономическа зона на Кипър (ИИЗ), но също така ще и извършва сондажи.
“Източното Средиземно море е и нашето море. Никой не може да затвори Средиземно море за нас. При необходимост можем да започнем сондажи “каза той.
Природните ресурси на острова трябва да бъдат признати като катализатор за мир и че двете общности в Кипър са имали равни права на цялата ИИЗ на острова.
“Няма да има никакво колебание при използването на тези права”, добави той.
Давутоглу призова за възобновяване на преговорите за постигане на споразумение.

“Нашият призив е ясен: интензивни преговори, които ще доведат до решение и незабавен мир,” каза той.
Той предложи създаването на съвместна комисия, която да разпределя природните ресурси на острова, така че да насърчава мира на острова.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*