Докладът на Бан Ки-Мун за Кипър: „Въздържайте се от взаимни упреци“

UNFICYP е една от най-дълго продължилите мироопазващи мисии на ООН. Тя е създадена през 1964 г., като мандатът й се подновява на всеки шест месеца. Резолюцията на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации за подновяване на мандата на UNFICYP – мироопазващите сили на ООН в Кипър ще бъде гласувана на 28 януари.

В петък Генералният секретар на ООН  Бан Ки-Мун представи доклада си в тази връзка на членовете на Съвета за сигурност на ООН, в който призовава двете страни да се въздържат от играта на „вина“, като призова всички заинтересовани страни да помогнат за създаването на среда за подновяване на преговорите, както е договорено в съвместната декларация на двамата лидери през февруари 2014 година.

В доклада си той споменава решението на кипърския президент Никос Анастасиадис за прекратяване на преговорите след решението на Турция за продължаване на сеизмичните изследвания в ИИЗ на Република Кипър.

В тази връзка генералния секретар казва в доклада си: „Подчертавам необходимостта от бързо възстановяване на преговорите и от двете страни“.

Той също така обяви, че възнамерява да издаде отделен доклад за състоянието на нещата в рамките на преговорите през следващите месеци.

“Неведнъж съм подчертавал, че е важно да се гарантира, че всяко новооткрито богатство, и по-специално всички природни ресурси, които са намерени около Кипър, ще са от полза за обществото”, казва той.

Според него, съществуването на общи природни ресурси представлява силен стимул за всички страни за намиране на трайно решение на кипърския проблем и че то следва да породи по-тясно сътрудничество в полза на всички заинтересовани страни в региона.

“Аз още веднъж призовавам и двамата лидери на двете общности да положат усилия за създаване на благоприятен климат за постигане на по-голяма икономическа и социална равнопоставеност между страните, включително и чрез съвместни проекти и увеличаване на търговията, което ще направи евентуалното обединение по-лесно и по-вероятно,” казва генералния секретар на ООН.

Прави впечатление, че в доклада на генералния секретар липсват причините за прекратяване на преговорите, а именно, действията на Турция, които прекратиха преговорите.

CNA

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*