Днес е Архангелова задушница

Днес отдаваме почит и на близките ни, които вече не са сред нас.

Архангеловата задушница, наричана още Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше е една от трите най-големи. Отбелязва се в последната събота преди Архангеловден – защото събота е отредена за ден на покойниците.

Според вярващите Архангеловата Задушница е най-тежката и започва още от петък вечер.

Както традицията повелява на православните християни е забранено да работят на този ден.

Есенната специална молитва за покойниците е наречена на Архангел Михаил – пазителя на Рая и главен страж на Божия закон, светеца, който взема душите на мъртвите и ги пренася  до ада или рая.

Архангел Михаил e още водач на ангелите и светец-покровител на войниците. С вяра в безсмъртието на душата и във възкресението на мъртвите, във всеки православен храм в събота се отслужва обща панихида за починалите наши близки. Живите отправят горещата заупокойна молитва към Бога за всеки вярващ, който е напуснал земното царство и се е пренесъл в небесното. Затова се ходи на задушница на гробища – Града на мъртвите.  На този ден над всеки гроб мъждука свещица, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите, или кандило, благоухае на благовонен тамян. Почистваме гробовете, прекадяваме ги с тамян и украсяваме с цветя. Най-възрастната жена прелива гроба с червено вино. Тамянът символизира чистата молитва, цветята – добродетелите на починалия.

На Архангелова задушница, така както при другите задушници, се правят общи трапези. Наричаната още Голяма задушница тя е последната за годината, за това на общата трапеза на гробищния парк се поставят седем различни ястия (между, които такива, любими на починалия) за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости.  Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се изсипва на земята и споменаваме починалите с думите “Бог да прости”.
Правят се помени или наричани още раздавки, подавки. Раздават се на близки, комшии, роднини дошли на гроба на починалият, а също и на другите хора около съседните гробове, дори непознати.

В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки (или хляб), пилешко, агнешко или въобще месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс, но всъщност можете да подадете каквото пожелаете. Житото символизира възкресението, хляба и виното – за спомен на Христовата жертва за нас.

На Архангелова задушница се отдава и вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*