УТРЕ Е АРХАНГЕЛОВА ЗАДУШНИЦА

Задушницата в събота пред Архангеловден (Мъжка или Арахангелова задушница) е “Велика задушница”. Тя напомня за грижите на божиите ангели за покойниците и е специално посветена и на загиналите воини, затова някъде се нарича и “мъжка задушница”.

zadushnicaНа Архангелова задушница се раздават сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко месо, вино. Освен на близките, се раздават и на хората около съседните гробове, дори и да са непознати. Значението на Задушница е голямо. Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалия, че не е забравен.

Във всеки православен храм се извършва литургия за упокой и обща панихида, която се отбелязва като Задушница.

Архангеловата задушница е израз на християнската вяра вАРХАНГЕЛОВА ЗАДУШНИЦА 2014 Г M безсмъртието на душата и възкресението на мъртвите.

На много от нас, родителите ни вече са покойници, а гробовете им – далеч в родината. На този ден няма кой да ги прелее с червено вино и кой да подаде за техните души. Но това не означава, че сме ги забравили… Независимо къде се намирате, запалете свещичка, а подаденото за „Бог да прости“ за майка, татко или друг близък ще успокои нашата и техните души…

Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи около тебе на този ден, значи е душата на покойника…

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*