Днес Борисов е в Брюксел за проекта “Южен поток”

Юнкер: Не може да шантажират България

 

“България не е коригиращ фактор в отношенията с Русия и в отношенията между Русия и ЕС”, заяви председателят на Европейската комисия

 

“Не приемам простата и лесна идея, че България може да бъде шантажирана за тези енергийни връзки”, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Брюксел.

“България не е коригиращ фактор в отношенията с Русия и в отношенията между Русия и ЕС. Предприели сме стъпки за подобряването на отношенията с Москва, но това не зависи само от ЕК. За танго са необходими двама”, добави още Юнкер.

“България е готова да се присъедини към Шенгенското пространство.

Европейците трябва да бъдат запознати с нейната подготовка. Много държа на България, ще направя всичко, за да намери България своето място в Европа”, каза Юнкер.

Ние сме за “Южен поток” да се строи, спазвайки европейските правила,

заяви българският министър-председател Бойко Борисов на съвместната пресконференция с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Брюксел.

“В изказванията на Владимир Путин и на президента Ердоган, България беше посочена единствена поименно като страна от проекта “Южен поток”. Аз считам, че е несправедливо, защото ЕК преговаря от името на шестте държави, които са по трасето на “Южен поток”, освен това подготвителните дейности, които касаят издаването на разрешителни не са спрени. Изказването от Анкара беше доста преднамерено и предварително”, каза още Борисов.

“Ние сме за “Южен поток”, той да се строи, спазвайки европейските правила. На 9 декември в Брюксел ще се решават именно как да се изпълняват тези европейски правила, посочи българският премиер. Що се отнася до Шенген, ние отдавна сме готови и се надявам да не се обвързва механизма за наблюдение и вътрешни работи с нашата готовност да влезем в Шенгенската система. Ние сме абсолютно надежден партньор, каза Борисов.

Очаквайте подробности!

Източник: БГНЕС    

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*