ДИСИ предлага увеличаване избирателния праг, дразни малките партии

От управляващата партия ДИСИ в сряда заявиха, че предлагат повишаване избирателния праг до 5 на сто, с което предизвикаха гневна реакцията на по-малките партии.

Въпросът бе обмислян преди около шест месеца, когато ДИСИ предложи няколко промени в избирателния закон, включително за повишаване на избирателния праг и провеждане на парламентарни и местни избори, които са в една и съща година – 2016.

Дискусия не получава никакви резултати към момента и партията реши да действа като прави предложение до парламента за повишаване избирателния праг до 5 на сто от сегашните 1.79 на сто. „Това е позицията на Демократическите сили и ние ще го внесем в парламента вероятно утре и ще поискаме обсъждането му от съответната комисия” казаха от ДИСИ.

Другата голяма партия, АКЕЛ, подчерта, че не е имала консултации с ДИСИ. Нейният лидер заяви, че партията ще проучи предложението и след това ще направи своето решение.
Имайки АКЕЛ за подкрепа, това би означавало сигурно одобрение на предложението.

Ако предложението се приеме, почти със сигурност това ще означава изключването на Зелената партия в изборите през май. Партията получи 2.2 на сто от гласовете в предишните избори.

ДИКО, която събра около 18 на сто от гласовете през 2011г., каза, че не може да се подават такива предложения няколко месеца преди изборите. Председателят на ДИКО Никола Пападопулос заяви, че не е имало никакво споразумение с партията му.

От ЕДЕК Маринос Сизопулос предполага, че всичко това е за да се унищожат малките партии. Той обвини ДИСИ и АКЕЛ в задкулисни сделки.
“Въпреки, че няма да бъдем засегнати от промяната в избирателния закон, ние няма да приемем машинации”, каза той. ЕДЕК спечели 8,9 на сто от гласовете през 2011 г. под ръководството на Янакис Омиру.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*