Дипломатическият маратон в Минск продължава

Все още няма добри новини

 

В столицата на Беларус разговорите се водят на най-високо ниво – между канцлера на Германия и президентите на Русия, Украйна и Франция

След кратка пауза преговорите за Украйна, които се водят на най-високо равнище в Минск – с участието на руския президент Владимир Путин, украинския му колега Петро Порошенко, френския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел, продължават, съобщиха ТАСС и Ройтерс.

Срещата беше прекъсната за малко след 14-часов маратон, но беше подновена отново, след като към лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция се присъедини специалната представителка на председателя на ОССЕ в контактната група за Украйна – Хайди Талявини.

Новата среща се провежда в същата зала, в която се състоя основният кръг от преговорите на „нормандската четворка“.

Преди това, в паузата, Оланд и Меркел се срещнаха поотделно с Путин и Порошенко.

Според източници, цитирани от ДПА, при първия кръг от разговорите е постигнато  споразумение за прекратяване на огъня в Източна Украйна, което да влезе в сила до 48 часа. 

Предстои документът да бъде подписан и от сепаратистките лидери и Контактната група за Украйна, отбелязва агенцията.

„Все още няма добри новини. Руските условия, поставени на срещата в Минск, са неприемливи“, заяви обаче Порошенко пред АФП.

ТАСС съобщи, че лидерите на т. нар. Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР) – Александър Захарченко и Игор Плотницки, отказват да подпишат документа. Агенцията се позовава на „информиран източник“.

Когато Контактната група за Украйна разглеждаше документа, Захарченко и Плотницки отказаха да го подпишат, заяви събеседникът на ТАСС. Според близък до преговорите източник, цитиран от Ройтерс, сепаратистите отказват да подпишат, докато украинската армия не бъде изтеглена от град Дебелцеве.

В преговорите на Контактната група участват от украинска страна бившият президент Леонид Кучма и Виктор Медведчук, специален представител по хуманитарните въпроси. Сепаратистите са представени от лидерите на ДНР и ЛНР Александър Захарченко и Игор Плотницки. Участват също посланикът на Москва в Киев Михаил Зурабов като посредник в преговорите на групата и специалната пратеничка на ОССЕ Хайди Талявини.

Според руската информационна агенция решението на Международния валутен фонд (МВФ) за украинския дълг, което трябва да бъде оповестено днес, ще зависи от резултатите от преговорите в Минск.

По-рано директорката на МВФ фонд Кристин Лагард заяви, че е постигнат напредък, но подробностите могат да бъдат обявени днес.

Източник: По материали на БТА    

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*