Дефицит на работници заплашва България след 10 години

Дори максималната мобилизация на пенсионерите и безработните няма да може да отговори на нуждите на трудовия пазар през 2025 г, пише в-к Сега.

Проблемите с пазара на труда скоро ще прераснат в същинска криза. Ако икономиката ни продължи да се развива с добри темпове, от 2025 г. нататък ще има жесток недостиг на работна ръка.

big_big_8Населението на България се топи и застарява с такива темпове, че дори максималната мобилизация на пенсионерите и безработните няма да задоволи нуждите на трудовия пазар. За това алармираха вчера от Института за икономически изследвания при БАН.

“Сега говорим само за недостиг на квалифицирани кадри, а до десет години е твърде вероятно да има изобщо недостиг на предлагания труд”, обясни Любомир Иванов от екипа на института.

По данни на НСИ до 2030 г. населението на възраст между 20 и 64 г. ще намалее до 3.77-3.78 млн. души. Така, ако заетостта се качи до 75%, а безработицата се смали на 5%, работещите българи ще са с около 440 хиляди по-малко, отколкото през 2008 г., сочи анализът на БАН.

Дори сега, при близо 11% безработица, ред икономически сектори страдат от недостиг на кадри.

Около Нова година НСИ направи проучване сред фирмите, което показа, че над 13% от промишлените предприятия се оплакват, че не могат да запълнят работните си места. В момента у нас се търсят поне 10 хиляди ИТ специалисти. Oстър е дефицитът на кадри за туризма – от готвачи и сервитьори до спасители. Все повече се говори и за недостиг на лекари и медицински сестри, на инженери, шлосери и заварчици. Неслучайно работодателите напоследък засилват натиска за ускоряване на процедурата за издаване на работни разрешителни за чужденци.

Бизнесът отдавна предупреждава за катастрофичните сценарии за пазара на труда. През февруари изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев коментира:

“Има огромен дефицит на квалифицирана работна ръка. И това е последствие от дългогодишната липса на реформи в образователната система. Емиграцията допълнително усложнява проблема. За голямо съжаление това са процеси, които са твърде инертни, и трябва да се взимат мерки, които едва след няколко години могат да дадат някакви плодове”.

Наскоро Световната банка публикува пореден анализ, според който България е с най-бързо топящо се население в работоспособна възраст. В следващите години все по-малко работещи ще трябва да издържат все повече пенсионери.

Според икономистите от БАН една от мерките е фирмите да въвеждат нови технологии, за да компенсират недостига на персонал. Експертите коментираха, че 2014 г. е била преломна за пазара на труда у нас, като за първи път след 2008 г. броят на заетите е нараснал. “През 2014 г. реалният БВП стигна нивото си от 2008 г., но заетостта е с 10% по-ниска, тоест компенсирали сме спада, но с по-ниска заетост”, констатира Любомир Иванов.

един коментар

  1. Имам идея за бъдещето на България: Първо да се казва Чългария. Пенсионерите да побързат с “иновациите си” за производството,че може да не им стигне “времето”.Останалите българи да приложат високото си айкю и да въведат пълна автоматизация /със затворен цикъл/ в народното стопанство.Така ще се справим с липсата на работна ръка.Най-важното в предложението ми е въвеждане на областно езиково употребление т.е. всяка област със свой език.Е,може да оставим централна Чългария с не особено книжовния български език. Да живее България!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*