Ейде в Брюксел на разговори за Кипър

Европейският съюз изглежда ще играе по-голяма роля за продължаващите преговори за Кипър, имайки предвид за срещите на високо равнище в Брюксел, за които се подготвя специалният пратеник на ООН в Кипър Еспен Барт Ейде.

Ейде, който е свидетел на затоплянето на отношенията през последните няколко месеца между двамата лидери на острова, ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, както и с върховния представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини, Еврокомисаря по разширяването Йоханес Хаан и председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

В прессъобщение от Европейския парламент от вторник се заявява, че Шулц и Ейде ще проведат съвместна пресконференция след срещата си в 16.25 (Кипърско време).

Ейде досега приветства всяка възможна намеса от страна на Брюксел, както и наскоро избраният лидер на кипърските турци Мустафа Акънджъ, който вижда всяка участие на ЕС в положителна светлина.

Юнкер е информирал президента Никос Анастасиадис, че Европа ще се стреми да играе голяма роля сега, когато преговорите са възобновени на острова, при срещата на двамата мъже по време на наскоро провелият се Източен бизнес форум за партньорство в латвийската столица Рига.

Точно каква роля ЕС ще има в преговорите за Кипър остава да се види въпреки, че “Филелефтерос” съобщи в сряда, че Юнкер ще представи плановете на Европа, когато посети Никозия в края на юли.

Междувременно Акънджъ ще се срещне с Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун в Ню Йорк в четвъртък.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*