Депутати обсъждат най-подходящото име за съжителството „гражданско партньорства” между еднополови двойки

Въпреки декларацията на Светия синод, с която кипърската църква се обяви ясно и категорично „ПРОТИВ” узаконяването на съжителство и партньорство между еднополови индивиди, предложението за преименуване на гражданското партньорство влезе на обсъждане в кипърския парламент.

Преди седмица в декларацията си, Светия синод заяви: “Дори извинението, че предложеният законопроект има за цел само уреждане на социалните проблеми на хората, които не са членове на църквата, е неприемливо. Фактът, че той осигурява регулиране на гражданското партньорство на еднополовите хора, е пълна перверзия,” се казва още в декларацията, като призоваха депутатите да не одобряват законопроекта, който би проправил пътя за граждански партньорства или съжителство между еднополови двойки.

Въпреки тяхната реакция, предложението вече е в парламента и се обсъжда. В момента термина на такова съжителство е „споразумение за съжителство или пакт”, но вече има предложение да се нарича „граждански съюз”.

Председателят на групата за правата на гейовете Accept-ЛГБТИ Костас Гавриелидис заяви, че са съгласни с промяната на името.

“Това не може да бъде пакт, защото двете лица биха могли да добавят условията, които те искат,” каза Гавриелидис. “В този случай, условията вече са договорени, така че ние вече не говорим за споразумение между две физически лица.”

Обсъждането на този въпрос е интензивно, но депутатите трябва да се концентрират върху целта на неговото сключване по демократичен начин.

“Това е право на тези хора в хетеросексуални или хомосексуални връзки, да регулират живота си така, както искат, казва Ламирис от парламента.

В сряда депутатите заявиха, че ще изменят закона за осиновяванията, до момента той изключва двойки, подписали гражданско партньорство да могат да осиновят дете.

Наистина Любов
Наистина Любов

Как е по света

За сравнение – преброяването от 2010 г. в САЩ показва, че в над 111 000 американски домакинства, оглавявани от семейна двойка от един пол, живеят деца под 18-годишна възраст (тези данни обхващат също семейства в законен брак, тъй като в някои американски щати еднополовите бракове са законни).

През 1996 г. конституцията на Република Южна Африка стана първата в света, която защитава равноправието на нехетеросексуалните хора. През 2001 г. Нидерландия бе първата държава в света, узаконила браковете на еднополови двойки.

По света има много страни, в които тези бракове са позволени. Това са Холандия, Белгия, Испания, Канада, Република Южна Африка, Норвегия, Швеция, Португалия, Аржентина, Хърватия, Франция и др. Дали и Кипър ще се присъедини към тях, зависи от решението на местното законодателство, независимо от реакциите на Светия синод.

Гей бракове

Идеята за „гей бракове“ или въобще за семейства на хора от един и същи пол все още се вижда скандална и неприемлива за много българи и кипърци. Независимо от това обаче, такива семейства е имало от зората на човешката цивилизация до днес във всички точки на света и във всяка култура. Това е неизбежно, защото хора, които са привлечени от хора от същия пол, се раждат във всички общества.

Подобно на брака, фактическото съжителство реализира правото на всеки да създаде и да има свое семейство. Това право – на личен и семеен живот, е основно за гражданите в демократичното общество. То е прогласено от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи (чл. 8, чл. 12 и чл. 14) и вътрешното законодателство следва да го зачита и гарантира във възможно най-висока степен и по най-добър начин.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*