Депутатите вземат крути мерки за шофиране в нетрезво състояние  

 

Вчера Парламентът затегна границата на допустимост на алкохолно съдържание за някои категории автомобилисти, като намали допустимата норма от 22 на 9 микрограма на 100 млл издишване при направен тест с дрегер за алкохол.

alkotestСъс същия акт Парламентът намали допустимото количество алкохол в кръвта до 20 милиграма на 100 милилитра кръв от 50 милиграма до момента.

Новите правила се прилагат за нови водачи, мотоциклетисти, водачи на камиони, автобуси, таксита и превозни средства, превозващи опасни товари.

От ДИКО  искаха още по-драконовски закон, като предложиха пълно ограничение на алкохол за горните автомобилистите, но тяхното предложение бе подкрепено само от пет гласа.

В Кипър на лица до 17 години не е позволена употребата на алкохол.

В същото време, правителството се опитва да ускори въвеждането на наркотест за шофьори, предложение, което очаква гласуване и въвеждане от 2010 г. насам.

Според полицейската статистика, през последните пет години, сред 64 смъртни случая, причинени от употребата на наркотици, 39% са при пътнотранспортните произшествия.

Ако вечерта сте се почерпили солидно и попадате в горепосочените категории водачи, сутринта, преди да се качите да шофирате, е добре да се уверите, че наличието на алкохол при вас е в допустимите граници.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*